Crna hronika

Hercegovina – Neviđena najezda komaraca očekuje se krajem aprila?

Mnogi se sjećaju prošlogodišnje “najezde” muhara, zbog kojih se pješaci nisu mogli kretati, automobilski brisači nisu mogli osigurati vidljivost, a trpjeli su i urodi u Hercegovini. Povremeno su morali intervenisati vatrogasci sa šmrkovima, kako bi ceste donekle osposobili za saobraćaj.

No image - Haber.ba


Najezda kukaca u Hercegovini (Foto: Arhiva/Večernji)

Iako je prošla godina po broju muhara i drugih vrsta kukaca bila “izuzetno bogata”, biolozi predviđaju kako bi najezda raznih vrsta kukaca ove godine mogla biti rekordna.

Prema tvrdnjama meteorologa, februar 2014. godine bio je najtopliji u posljednjih 125 godina, što će se direktno odraziti na pojavu štetnika i uzročnika biljnih bolesti.

I vegetacija je ove godine ranije krenula u hercegovačkim voćnjacima i vinogradima, što nije začuđujuće s obzirom na vanprosječno blagu i toplu zimu.

Prema tvrdnji mr. sc. Nine Rotima iz Federalnog agromediteranskog zavoda, na terenu su se već pojavile određene poteškoće koje su direktna posljedica blage zime i povišenih dnevnih temperatura.

U brojnim nasadima voćaka i vinove loze uočava se povećana brojnost štitastih ušiju koje se brzo razmnožavaju i imaju brojno potomstvo.

Godišnje razviju veći broj generacija, a suho i toplo vrijeme pogoduje njihovom razvoju. Međutim, Regionalna izvještajno-prognozna služba FAZ Mostar prisutna je na terenu te preko štampanih i elektronskih medija redovno izvještava poljoprivrednike o pravovremenim rokovima tretiranja s ciljem suzbijanja različitih biljnih bolesti i štetnika.

Biolozi tvrde kako je glavni faktor okoline koji djeluje na život kukca toplina. Kukac je hladnokrvna životinja što znači da se njegova toplina tijela prilagođava okolišu i sve životne aktivnosti ovise o njoj. Također je važan faktor i vlaga, svjetlost, vjetar i drugi. Sudeći po dosadašnjem vremenu, ova godina je do sada bila idealna za njihov razvoj.

Na upit Večernjeg lista očekuje li se i ove godine pojava crnih mušica (Bibio marci L.) čiji su se rojevi prošle godine masovno pojavili na saobraćajnom pravcu Mostar – Široki Brijeg, Rotim naglašava da je vrlo vjerovatno da se opet mogu pojaviti krajem aprila kada lete u velikim rojevima i kada mužjaci pronalaze ženke zbog kopulacije, tj. parenja iako na njihovu pojavu i brojnost osim vremena tokom zime utiče i brojnost prirodnih neprijatelja.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh