Humanost

Sarajka kojoj je greška doktora upropastila život: “Ja više nemam nos i preko njega moram da nosim flaster…”

Noćna mora, tim riječima mogu se opisati posljednje tri godine života Sarajke Velide Šarak.

No image - Haber.ba

Naime ova dvadesetosmogodišnjakinja je prije tri godine otišla na rutinsku operaciju nosa, ne sluteći kako će joj ona u potpunosti promijeniti život.

Pri operaciji je greškom ljekara na vrhu njenog nosa pojavila se tzv. nekroza (odumiranje tkiva). Život ispunjen ljubavlju zamijenila je konstantnim posjetama ljekaru.

“Sve se desilo u januaru 2016. godine kada sam otišla na rutinsku operaciju nosa, nakon koje sam greškom doktora doživjela komplikacije gdje se na vrhu moga nosa preko noći pojavila nekroza (odumiranje tkiva) i počela da zahvata sve više i više zdravog tkiva koje je rezano i rezano do toga da je moje lice unakaženo, da sam trpila velike bolove i proživjela pravi emotivni pakao iz kojeg ni sama ne znam na koji način sam izašla. Tog dana kada je urađena moja prva operacija svi ti problemi i snovi su postali tako mali i minorni, sada već, čini mi se nakon dvije godine, i izgubljeni. Moj jedini problem već dvije godine je fizičke i psihičke prirode, jer ja više nemam nos, nemam samopouzdanje, nemam volju i teško da imam i želju za neke stvari koje su normalne za djevojku mojih godina. Preko nosa nosim flaster, često biram onaj koji je najbliži mojoj boji kože i možete samo zamisliti kako teško izađem među sve one ljude s kojima moram komunicirati, susretati se i raditi, a moram, protiv sebe, protiv stida, protiv bola, protiv svakog dana, iznova se boriti”, napisala je Velida u svom obraćanju.

Do sada je imala četiri operacije, koje nisu ništa dobro donijele…

“Svaka operacija koju sam imala do sada, odnosila je po dio mene i psihički i fizički. Uzimali su mi hrskavicu iza ušiju, pravili su nove rezove, umetali silikone koji su ispadali i svaki put me budili u ogromnim bolovima i sa podlivima ispod očiju i po cijelom licu i svaka je počinjala sa ulijevanjem nade da će biti posljednja, da će me vratiti normalnim tokovima života, da će mi skinuti veliko breme i da ću jednom i ja biti voljena i biti majka”, njene su riječi.

Sve ovo uticalo je i na njenu porodicu, koja joj je i pored poteškoća bila najveća podrška. Njena jedina želja je da vrati svoj stari život nazad.

“Ostala sam da živim sa majkom i bratom, majka je penzioner, a brat je mlađi i nije zaposlen. Ja koja sam jedva stigla do zaposlenja, koje iziskuje stalne kontakte sa ljudima, ni sama ne znam kako sam isti očuvala jer sam iz razloga oporavaka odsustvovala i po par mjeseci. U neku ruku, ta borba za našu egzistenciju me je i natjerala da takva, kakva sam sada izađem iz kuće, stisnem zube i radim, zarađujem i istovremeno plaćam veliki kredit koji sam podigla prije nego što mi se sve desilo, kako bi se educirala i pokušala da napredujem i kako bi sanirala dijelove kuće u kojoj živimo”, navela je Velida.

Njen ‘stari život’ košta 15.000-20.000 eura. Prema nekim saznanjima akcija prikupljanja pomoći ne ide po planu, a operacija je zakazana u aprilu. Udruženje Pomozi.ba doniralo je 2.000 KM, ali je potrebno još mnogo novca. Pomoći možete pozivom na broj 17013 i tim putem donirate 2 KM ili uplatama na račune. Na ovaj način želimo još jednom uputiti apel svim dobrim ljudima da joj pomognu u liječenju i povratku normalnom životu.

Velida Šarak
Humska 104, Sarajevo
Tel. 061 374 077

Za uplate iz BiH:
Transakcijski račun: 1541109999487852

Za uplate iz inozemstva:
IBAN: BA391541109999487852
SWIFT: UPBKBA22

Svrha uplate: Za Velidu Šarak

Primalac:
Velida Šarak
Humska 104, Sarajevo

Paypal: paypal1@pomozi.ba

Za uplate na račun organizacije Pomozi.ba u Austriji

ERSTE BANK
IBAN: AT64 2011182266475400
BIC: GIBAATWWXXX
Wien, Oestereich
Name: hilfhelfen-pomozi.ba
Verwendungszweck: Velida Šarak


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh