Humanost

Novi detalji o curici Eni iz Gračanice: Šta kažu iz Centra za socijalni rad

Zatečeni smo pričom o djevojčici Eni iz Gračanice i njenoj nani Havki jer ta porodica nije zapostavljena i u sistemu su pomoći i donacija, kazala je Jasminka Begović, direktorica Centra za socijalni rad Gračanica.

No image - Haber.ba

Podsjetimo, potresna priča i snimka o ovoj devetogodišnjoj curici i njenoj nani Havka odjeknula je jučer društvenim mrežama, te su građani reagirali u velikom broju jer je upućen apel u kojem curica, plačući, kaže da želi samo hranu, piše “Radio Sarajevo“.

Iz organizacije “Pomozi.ba” su potom objavili da je riječ o klasičnoj prevari i zloupotrebi djeteta, o čemu su informirani od partnerske organizacije.

Stoga smo kontaktirali Centar za socijalni rad u Gračanici.

Direktorica Centra kazala je da duži period sarađuju s ovom porodicom, da nana nije ispunjavala uvjete za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite, ali su dobijali jednokratne novčane pomoći te redovno dobijaju hranu i druge potprepštine.

Uvezali smo se s Merhametom i prihvatnim centrom Duje, zamolili smo ih da se toj porodici pruži podrška i imali su gotovu hranu, ali i pakete namirnica, higijene i drugo. Nama je nepoznanica da se sad pojavljuje ova priča i situacija. Nisu ostavljeni“, rekla je direktorica Centra Jasminka Begović.

Istakla je i da djevojčica nije ostavljena, kako se navodi u prilogu, te da je majka staratelj i redovno dolazi i bude s kćerkom.

Danas smo imali sastanak kod gradonačelnika i sa direktorom škole koju pohađa djevojčica. Direktor kaže da ne može da vjeruje da ima dijete u njegovoj školi da je gladno. Rečeno je da ima garderobu, mobitel, da je pokriveno besplatnim užinama, da je pokrivena ekskurzijama. Iz Merhameta su nosili hranu na kućni prag jer nana nije htjela dolaziti. Čak i kada je rekla da joj se ne sviđa, da hoće namirnice da sama kuha, tako je urađeno“, dodala je Begović.

Na pitanje da li je riječ o zloupotrebi djeteta, odgovorila je da ne zna, ali i da su zatečeni cijelom pričom.

Da li je u pitanju dublja neka pozadina, u šta sumnjamo, ne znam. Molimo da se ubuduće, imajući u vidu zaštitu djece, ne radi jednostrano, da mediji i nas kontaktiraju“, apelovala je Begović, prenosi “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh