Humanost

Tarik iz Vogošće ima lijekove za još četiri dana, a dvije kutije stoje mu na carini

Sedmogodišnji Tarik Rovčanin iz Vogošće boluje od Dravet sindroma, rijetke bolesti zbog koje dnevno ima 15 do 20 napada. Lijek koji mu najviše pomaže je “Diacomit”, koji nije registrovan u BiH, a njegova porodica ga preko poznanika nabavlja najčešće iz Njemačke.

Tarik Rovčanin - RadioSarajevo.ba

Situacija sa pandemijom u svijetu, zakomplikovala je nabavku lijekova za malog Tarika. Kako je za “Radio Sarajevo” kazala nana dječaka, koja je i njegova starateljica Zinajida Lier, Tarik ima tableta za još četiri dana, a zbog zakona ne može da dobije tablete koje su mu poslane iz Njemačke.

“Tableta imamo još za četiri dana. Poslati su mu lijekovi iz Njemačke i nalaze se na carini na Aerodromu u Sarajevu. Zvali su i tražili Tarikovu dokumentaciju, poslala sam otpusno pismo i ostale papire, ali kazali su mi da se lijek mora vratiti u Njemačku, jer po zakonu lijek ne može preuzeti fizičko lice. Nije problem platit ćemo i carinu, jer to je njegova mjesečna terapija. Pitala sam ih šta da mi ne dao Bog dijete umre, a oni mi kažu zakon je takav”, kazala je Zinajida.

Mjesečna terapija koju Tarik koristi košta 516 eura, a kako ističe nana Zinajida oni se sami snalaze da mu sve obezbijede.

“Neka je državu stid i sram, pored toga što je sve skupo, i kad sam platiš lijek ne možeš ga dobiti”, zaključila je Zinajida.

Tarikova majka je umrla, te o njemu brinu nana Zinaida i tetka Alisa Lier.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh