Kultura

Sarajevo: Otvorena izložbe klasične turske umjetnosti “Trag prošlosti”

Izložba kroz 24 rada prikazuje tursku klasičnu umjetnost, a radovi su djela pet profesora i četiri asistenta s istanbulskog Marmara univerziteta

No image - Haber.ba

U prostorijama turski kulturnog centra “Yunus Emre” u Sarajevu večeras je upriličeno otvorenje izložbe pod nazivom “Trag prošlosti”, prenosi “Anadolu Agency”.

Izložba kroz 24 rada prikazuje tursku klasičnu umjetnost, a radovi su djela pet profesora i četiri asistenta s istanbulskog Marmara univerziteta.

“Djela koja vidite večeras ovdje pripadaju Marmara univerzitetu. Radili su ih profesori s akademije i asistenti i radovi su originalni”, kazala je Sehnaz Ozcan, profesorica teshiba i minijature na Akademiji likovnih umjetnosti Marmara univerziteta.

Kada je riječ o postavljanju izložbe u glavnom gradu BiH, Ozcan je istakla kako su Turska i BiH međusobno povezane prijateljstvom.

“Mi smo svakako dvije povezane zemlje i stoljećima, iz to razloga je izložba u Sarajevu a ona sama prikazuje tradicionalne umjetnosti koje su se prije koristile i koje vežu naše dvije zemlje. Zato izložbu ovdje otvaramo”, kazala je.

Kada je riječ o postavljenim radovima, Ozcan ističe kako su 24 rada rađena kroz dvije posebne tehnike od kojih je jedna rađena na platnu, a druga na papiru.

Planirano je da postavka izložbe traje tri dana, dodala je Ozcan.

“Zasad će biti postavljena tri dana u Sarajevu, budući da se radi o originalima, profesori su ih lično donijeli sa sobom ovdje, ali ako bude interesovanje ista će se izložba poslati ovamo, ali u kopijama kako bi bila otvorena na jedan duži vremenski period”, zaključila je.

Tokom svoje posjete BiH, profesorica Ozcan je s ostalim profesorima, kako je kazala, posjetila i prostorije općine Stari grad u Sarajevu.

“Pored izložbe, danas smo u sali općine Stari grad napravili iscrtavanje salona i zida. To je jedan mali poklon univerziteta i grada Istanbula gradu Sarajevu. Također su tradicionalne umjetnosti u pitanju, iscrtali smo zid i svi zainteresovani mogu možda to pogledati ukoliko žele”, kazala je.

Otvaranju večerašnje izložbe prisustvovao je veliki broj građana Sarajeva, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu Mehmet Akif Yaman i mnogi drugi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh