Kultura

Beograd: Izložbom „Nikada im bolje nije bilo“ prikazan svakodnevni život stanovnika nekadašnje Jugoslavije

U Muzeju istorije Jugoslavije u toku je izložba pod nazivom „Nikada im bolje nije bilo“, koja prikazujući svakodnevni život Jugoslovena čuva dobra i loša sećanja, a mlađim generacijama prikazuje različite perspektive života u zemlji koje više nema

No image - Haber.ba

Izložba pod nazivom „Nikada im bolje nije bilo“ o svakodnevnom životu nekadašnjih prosečnih građana u SFR Jugolaviji između 1950. i 1990. godine kustosice Ane Panić prikazana je u dva dela, i to „Ritam života“ i „Ritam godine“, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Navodeći da je svakodnevnicu bilo teže prikazati i zato što je se svaki Jugosloven seća drugačije, Panić je rekla da i ovom izložbom Muzej istorije Jugoslavije čuva sećanja dobra i loša, a mlađim generacijama prikazuje neke različite perspektive života u zemlji koje više nema.

„Kroz ritam života mi vodimo posetioce kroz jedan prosečan život običnog čoveka, od obrazovanja, detinjstva, preko vaspitanja, indoktrinacije kroz pionire, izgradnje, akcija, JNA, zatim se taj čovek zaposli gde pričamo priču o radnom mestu, od samoupravljanja do kasnijih pragmatičnih zanimanja, poput sekretarice“, ispričala je Panić.

Na izložbi je prikazana i stanogradnja u okviru koje je rekonstruisana jedna soba, odnosno stan, ali koji je modernistički jer je fokus na promenama koje su se desile u periodu koji izožba obuhvata.

„Prikazan je i konzumerizam, što jeste nešto što je specifikum Jugoslavije, koja je uvek bila između Istoka i Zapada, pa tako i između socijalističke i kapitalističko-konzumerističke zemlje i taj ‘Ritam života’ završavamo socijalnim pravima, odnosno pričom o penzionom osiguranju, zdravstvenom sistemu koji je vremenom postajao sve bolji“, navela je kustos izložbe Panić.

„Ritam godine“ prikazuje javni život Jugoslovena, a čine ga praznici, za koje je Panić rekla da su nešto što legitimiše svaku državu i slavi ono što zapravo predstavlja osnovnu paradigmu te države.

„U socijalizmu su svi praznici skoro promenjeni, pre svega je trebalo negirati i anulirati religiozne praznike iz prethodnog perioda, a sa druge strane to je bilo logično, jer se stvorila nova država koja je imala stanovništvo tri različite veroispovesti, koje je trebalo homogenizovati.“

Ovom izložbom u Muzeju istorije Jugoslavije postavlja se pitanje da li je tada život svima koji su živeli u toj državi bio bolji, a potvrdan odgovor na ovo pitanje, kako je ustvrdila Panić, može se dobiti svakodnevno od posetilaca izložbe, uz nostalgične priče i žal za mladošću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh