Kultura

Makedonija: Otvoren 1.400 godina stari Vevčanski karneval

Ovaj karneval će živjeti i u narednim godinama kao simbol kreativnosti i slobode izražavanja, poručila je makedonska ministrica kulture Kančevska

No image - Haber.ba

U prisustvu makedonske ministrice kulture Elizabete Kančevske, danas je u mjestu Vevčani na zapadu zemlje otvoren tradicionalni karneval za koji se tvrdi da ima tradiciju staru 1.400 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministrica Kančevska je istakla da je Vevčanski karneval izrastao u makedonski brend i da je postao dio bogate kulturne tradicije te zemlje. Ona je obećala da će resorno ministarstvo i dalje podržavati organizaciju ovog karnevala koji zvanično traje do kraja sutrašnjeg dana.

“Ovaj karneval će živjeti i u narednim godinama kao simbol kreativnosti i slobode izražavanja”, poručila je Kančevska.

Maskarada i parada ljudi u nesvakidašnjim kostimima jedan je od najupečatljivijih sadržaja ovog događaja.

Ovogodišnji učesnici maskara su svojim kostimima ukazali na politiku i aktuelna dešavanja u svijetu, poput napada u Parizu, ISIS-ove egzekucije zarobljenika i studentskih protesta.

Loši vremenski uvjeti su osnovni uzrok zbog čega posjeta današnjem dijelu karnevala nije na očekivanom nivou, ali organizatori očekuju da i ovogodišnji karneval posjeti oko 20.000 ljudi.

Karneval u Vevčanima i sami Vevčani su 1993. godine postali članom Svjetske federacije karnevalskih gradova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh