Kultura

U Galeriji “Preporod” otvorena izložba “Çanakkale – 100 godina od bitke na Galipolju”

Sinoć je u Galeriji “Preporod” u Sarajevu održana otvorena izložba dokumentarnih fotografija “Çanakkale – 100 godina od bitke na Galipolju”, a u povodu obilježavanja 100. godišnjice jedne od najvećih i najkrvavijih bitaka Prvog svjetskog rata.

Izložba "Çanakkale – 100 godina od bitke na Galipolju" - Haber.ba

Prisutnima na otvaranju izložbe obratili su se Nj.E. Cihad Erginay, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Soner Şahin, ataše za kulturu i turizam Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini te prof.dr. Ćazim Hadžimejlić, inicijator izložbe.
Obraćajući se prisutnima ambasador Erginay zahvalio se organizatorima izložbe, Uredu za kulturu i turizam, Galeriji „Preporod“ i prof.dr. Hadžimejliću te brigadiru Isa Sancakli, vojnom atašeu Republike Turske u BiH. Istaknuo je da se ove godine obilježava 100 godina od bitke na Galipolju na kojoj su udareni temelji Republike Turske, zahvaljujući Mustafi Kemalu Ataturku koji je bio predvodnik te borbe.
„Za vrijeme bitke Ataturk je pokazao veliku želju i hrabrost zahvaljujući čemu se čitav svijet upoznao sa Turskom. Bitka na Galipolju odvijala se u u jako teškim uslovima, ali smo ipak uspjeli pobijediti“, istaknuo je ambasador Erginay.

Ambasador Erginay istaknuo je da i sam ima blisku vezu sa Çanakkaleom.
„ Moj dedo, koji je Bošnjak porijeklom, borio se u toj bitki i bio je ranjen. Ta bitka je istaknula i ljudskost boraca“, rekao je ambasador Erginay.
Soner Şahin, kazao je kako je bitka na Galipolju, bitka koja plemenistost i čovječnost stavlja u prvi plan.
„Ataturk je za neprijateljske vojnike koji su poginuli na Galipolju rekao da su naša djeca, a malo je lidera koji bi rekli takvo nešto“, rekao je Şahin.
Prof.dr. Ćazim Hadžimejlić opisao je Galipoljsku bitku kao bitku u kojoj je proliveno najviše krvi na jednom mjestu.

„Balkan i Kavkaz se smatraju dvijema najvećim grobnicama na svijetu, ali bih ja kao treću dodao i Çanakkale, jer je to mjesto na kojem, gdje god da malo zakopate zemlju, naći ćete kosti. Predanje kaže da je te godine u Çanakkaleu voće bilo puno krvi. Naša je obaveza sjećati se i moliti Boga da se ovo nikome ne ponovi“, rekao je prof.dr. Hadžimejlić.
Izložba će biti otvorena za javnost do 24. marta/ožujka 2015. u Galeriji „Preporod“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh