Kultura

Na dnu rijeke Save – Brčko: Pronađen čamac stariji od 1.000 godina?

Ronioci Ronilačkog kluba (RK) “Nemo” u Brčkom pronašli su čamac u mulju, na dnu rijeke Save, za koji se pretpostavlja da je star više stotina godina, a možda i više od milenijuma.

No image - Haber.ba


Čamac iz Brčkog star 1.000 godina (Foto: srna)

Član kluba Neđo Mićić – Tulija rekao je da je čamac pronađen juče na plovnom putu, oko 250 metara uzvodno od mosta koji povezuje Brčko sa naseljem Gunja u Hrvatskoj.

“Kontaktirali smo stručnjake iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji su nam, na osnovu poslate FotograFije, odgovorili da bi se moglo raditi o primjerku starom više od hiljadu godina. Savjetovali su nam da čamac vratimo u vodu dok mu se ne obezbijedi konzerviranje, jer bi usljed sušenja na vazduhu moglo doći do oštećenja”, rekao je Tulija.

Članovi RK “Nemo” pretražuju savsko dno radi njegovog čišćenja od čvrstog otpada, nakon što im je Vlada Brčko distrikta nedavno dodijelila kako bi pomogla njihov rad.

“Trenutno vadimo drva koja je Sava naplavila na stubove mosta”, rekao je Tulija i dodao da će na ovaj način obezbijediti ogrev za nekoliko socijalno najugroženijih porodica u distriktu, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh