Kultura

Haris Silajdžić promovisao zbirku poezije “Sarječja”

Promocija Zbirke poezije pod naslovom “Sarječja” autora Harisa Silajdžića, održana je večeras u Sarajevu.

Haris Silajdžić - Source.ba

Govoreći o knjizi, prof. dr. Esad Bajtal, jedan od promotora, kazao je da zbirka otkriva pjesnika koji ne slijedi tokove, “autor se nije trudio da traži rimu, usaglašavanje stihova, to je naprosto razmišljanje podešeno jednom poetskom obliku iskazivanja o čemu se misli, nad čim se naginje autor”.

– Poezijom se bavim cijelog života, a politikom jedan dio života, prema tome, poezija je starija i tu se mnogo prirodnije osjećam – kazao je kratko Silajdžić i dodao da u njegovoj poeziji najčešće prevlađuju motivi stanja čovjeka, prenosi Fena.

Analizirajući zbirku, prof. dr. Esad Duraković, promotor zbirke, smatra da u poeziji Harisa Silajdžića ima jako puno Srebrenice, ima bosanske ratne stvarnosti i “po mome sudu naročito ima jako mnogo o stradanju Palestine”.

Mišljenja je da je to je pretežno refleksivna poezija, poezija koja korespondira intertekstualno i sa bh. poetskom tradicijom ali i sa svjetskom, te da se tu može prepoznati eho Lorkinih pjesama pa sve do “Kamenog spavača” Maka Dizdara.

– Riječ je o neobičnoj pojavi. Promoviramo zbirku poezije čovjeka koji je u percepciji javnosti političar. Ali u ovo doba koje ja zovem ‘demonije politike i ekonomije’, imamo sretnu okolnost da promoviramo čovjeka koji je i pjesnik i političar – kazao je Duraković u izjavi za Fenu.

Ističe da je Silajdžić čovjek koji izuzetno dobro razumije političku realnost te pokušava da je oplemeni lirskim zahvatima, “da našu grubu stvarnost obujmi lirskim zagrljajem”.

Smatra da mnogi imaju pogrešno shvatanje da je danas poezija inferiorna u odnosu na politiku, biznis, ali da se te dvije sfere ljudske aktivnosti ne isključuju nužno, nego su komplementarne i ta komplementarnost je vrlo dragocjena, a “isključivanje je dokaz našeg duhovnog osiromašenja”.

Izdavač zbirke poezije “Sarječja” je Izdavačka kuća “Tugra”, recenzenti su prof.dr. Esad Duraković, Esad Bajtal i Sanjin Hodžić. Lektori su Selma Kukavica i Zinaida Lakić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh