Kultura

Visoko: Pet dana muzičkog festivala “Dani Avde Smailovića”

U Visokom je u toku muzički festival Dani Avde Smailovića, koji će trajati do 5. juna, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Avdo Smailović - nap.ba

Na Festivalu, u novosagrađenom Multimedijalnom centru, učestvuje više od 70 učesnika iz nekoliko zemalja svijeta.

Smailović je poznati bh. kompozitor. Rođen je u Visokom 14. 8. 1917. godine, a umro je 21.02.1984. godine. Sahranjen je u Sarajevu na groblju Bare.

Kroz pet dana festivala, publika će imati priliku da uživa na koncertu Metamorfoze u interpretacijama vrhunskih mladih muzičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije. Posebnost koncerta je nastup poznatog bh. opernog pjevača Denisa Isakovića koji je otpjevao ariju Hasanage i Hasanaginice iz bh. opere Hasanaginica s mezzosopranistkinjom Larisom Buro, javlja Patria.

Profesor Esad Bajtal na Festivalu je predstavio knjigu „Sevdalinka – alhemija duše“.

Nakon muzičke tribine o ulozi umjetničke muzike u odnosu na današnje trendove, festival će završiti sa svečanim koncertom “Ko je bio Avdo Smailović” na kojem će publika uživati u priči o životu i djelu profesora Smailovića, a umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i Amerike, pridružit će se i učenici muzičkih škola iz Visokog i Goražda, koje s ponosom nose ime Avde Smailovića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh