Kultura

Hodočašće – U Saudijsku Arabiju doputovalo više od 314.000 hadžija

Poovodom mjeseca hadža u Saudijsku Arabiju dosad je doputovalo oko 314.464 hadžija. Ministarstvo zdravstva Saudijske Arabije je za pružanje besplatnih usluga hadžijama, koji će boraviti u Mekki i Medini, angažiralo 20.000 ljudi.

No image - Haber.ba


Mekka (Foto: anadolija)

Prema informacijama koje je dalo ovo Ministarstvo, za samo juče je u Medinu avionima doputovalo 30.000 hadžija. Nakon što su posjetili Poslanikov mezar, 101.897 hadžija je već otputovalo u Mekku.

Saudijski ministar zdravstva dr. Abdullah El Rabia izjavio je da je osoblje, koje 24 sata pruža besplatne zdravstvene usluge na aerodromima u Medini i Džedi, konstatovalo da su ovogodišnje hadžije u veoma dobrom zdravstvenom stanju.

Na osnovu kontrola provedenih prvenstveno zbog pojave virusa Corona, nije bilo razloga za poduzmimanje dodatnih mjera, a o tome obaviješteni i svi aerodromi. Ministarstvo je upozorilo da posebno paze na bolesti kao što je žuta groznica, meningitis, sezonska gripa te dječja paraliza.

Zdravstveni službenici, koji se nalaze na svakom mjestu uključujući Mekku, Kabu te okolinu, spremni su svake sekunde da pruže pomoć ukoliko ona bude potrebna. U Arafatu je spremno 236 bolnica, dok je u Mekki potpuno opremljeno oko osam.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh