Kultura

Nakon duge i teške bolesti – U 35. godini preminuo tuzlanski glumac Dragan Pirić

Jutros je u tridesetpetoj godini, nakon duge i teške bolesti, preminuo tuzlanski glumac Dragan Pirić. Studirao je na Akademiji dramskih umjetnosti Tuzla. Dobitnik je priznanja „Zlatni student“ pete generacije tuzlanske Akademije, koju je završio u klasi profesora Vlade Keroševića.

No image - Haber.ba


Dragan Pirić (Foto: rtvslon)

Bio je jedan od onih koji se sa naročitim poštovanjem i  izraženim profesionalizmom odnosio prema ustanovi u kojoj se školovao, njenim profesorima i svojim kolegama. Po završetku školovanja, radio je kao asistent na glumi i osnovama režije glumačke akademije u Tuzli.

Posjedovao je izuzetnu stvaralačku energiju koja je, uz njegov glumački talenat, dolazila do izražaja u svim predstavama u kojima je igrao. A njegove glumačke kreacije ispoljavale su se u širokom  rasponu od klasičnih do savremenih autora.

Kao student igrao  je u Enigmatskim varijacijama, Prosjačkoj operi, Malogradjanima i predstavi Žorž Dandem.

Na sceni Teatra kabare Tuzla glumio je u  komadu ‘’Važno je biti pozitivan’’, te zajedničkoj diplomskoj predstavi ‘’Goli pijanist’’, ‘’Iza zatvorenih vrata’’, ‘’Smrt i djevojka’’ koju je i režirao, Tvrđava i druge. Igrao je i na sceni BKC-a u predstavi ‘’Dvije kristalne čaše’’.

Sa kolegama glumcima iz klase – Irfanom Kasumovićem i Sabitom Sejdinovićem vrlo aktivno  se bavio dječijom scenom i radio predstave za najmlađe. Iz njihove radionice nastala je ‘’Bajka o čarobnom sviraču’’, ‘’Dugonja, Trbonja i vidonja’’.

Dragan Pirić je igrao i u predstavi ‘’Hanka’’ NP Tuzla i za ulogu Sejde dobio nagradu na festivalu u Brčkom 2007. godine, te nagradu na Teatar festu u Doboju iste godine.

Tuzlanska i bosansko-hercegovačka pozorišna scena ostala je bez  mladog glumca, čije je najjače oružje bila pozitivna energija i glumački talenat. Nije se mogao odbraniti od teške bolesti. Bio je otac  trogodišnjoj djevojčici i dvogodišnjem dječaku.

Komemoracija za Dragana Pirića biće održana sutra 4.10. 2012.  u Teatru kabare Tuzla u 11:00 sati , a sahrana će biti obavljena na Gradskom groblju u Banovićima u 16:00 sati.

(rtv slon)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh