Kultura

Kandidat za Guinnesa – Turska: Istkan ćilim tanji od dlake

U turskom gradu Kocaeliju nalazi se firma Hereke koja već sto godina izrađuje svilene ćilime tanje od dlake, a najnoviji na kvadratnom metru ima 25 miliona vezova. Ovaj ćilim kandidiran je i za ulazak u Guinnesovu knjigu rekorda.

No image - Haber.ba


Turski ćilim (Foto: anadolija)

Partner firme Erhan Or je za agenciju Anadolija izjavio da su svoje ćilime poklanjali mnogim svjetskim vođama, među kojima su britanska kraljica Elizabetha II, bivši američki predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, zatim katoličke duhovne vođe Papa Ivan Pavao II i aktuelni Papa Benedikt XVI, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel.

„No, nismo stali na tom, bacili smo se na posao i, umjesto ranijih 14 miliona i 440 hiljada vezova na metar kvadratni, dostigli smo rekord od 25 miliona vezova po kvadratnom metru“, istakao je Or.

Tkanje ćilima je trajalo oko tri godine, a kako kaže Or, u firmi su nakon svega veoma ponosni i žele tu sreću podijeliti sa cijelim svijetom.

„Mi smo aplicirali za Guinnesovu knjigu rekorda, i napokon je došao odgovor. Nadamo se da će nas njihovi predstavnici uskoro posjetiti“, dodao je Or.
On je podsjetio da su godinama tekle pripreme za tkanje ovog ćilima, od prikupljanja materijala pa do usavršavanja tehnika.

Or je također naglasio da je dizajn ćilima veoma bitan, i da su dizajnu ovog najnovijeg poklonili veliku pažnju.

 „Ćilims smo razdvojili u tri dijela da bi nam bilo lakše raditi, i tako smo morali pažljivo pratiti da se dizajn uredno prati na svim dijelovima“, dodao je Or.

On je  u razgovoru za agenciju Anadolija naglasio da su materijali kojima je rađen ćilim tanji od dlake. Or smatra kako niko nikada neće uspjeti ovakvo nešto ponoviti, ali je poželio sreću onima koji to, ipak, pokušaju.

Mahi Yigit, koji se tkanjem ćilima u ovoj turskoj firmi bavi već 15 godina, kazao je kako se mnogo namučio tokom izrade ovog ćilima i da bi bilo veoma teško to ponoviti. On je dodao da je 28 mjeseci radio u prosjeku po 12 sati dnevno, ali da je danas veoma sretan što se sve završilo dobro.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh