Kultura

Izložbu “O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima” posjetilo više od 5,000 ljudi

Manifestacijom „Dan za muzej“, 1. februara je Zemaljski muzej BiH obilježio 128 godina svog postojanja. Tog dana, veliki broj zainteresovanih imao je priliku besplatno obići Muzej, vidjeti originalnu Sarajevsku hagadu saznati nešto više o muzejskim poslovima i aktivnostima koje omogućavaju funkcionisanje muzeja, pogledati dokumentarne filmove nastale u različitim periodima rada Muzeja te kupiti brojne muzejske publikacije i suvenire.

Zemaljski muzej BiH - Nap.ba

U okviru manifestacije upriličeno je otvaranje arheološke izložbe „O Kurosu, o Kori, o ljudima i božanstvima“ autora prof. dr. Adnana Busuladžića, sa predmetima iz privatne kolekcije koja je tom svečanom prilikom po prvi put predstavljena domaćoj i svjetskoj javnosti.

U periodu od 1. do 10 februara 2016. godine, koliko je ova izuzetno zanimljiva i vrijedna izložba, sastavljena od staklenih posudica, metalnih skulptura i keramičkih figurina iz grčko – rimskog civilizacijskog kulturnog kruga, bila dostupna javnosti, Zemaljski muzej BiH je posjetilo oko 5 000 posjetitelja, što je izuzetan broj koji je opravdao sve napore uložene u organiziranje manifestacije „Dan za Muzej“. Veliki odaziv i vrlo pozitivne reakcije građana istinski raduju i obavezuju da proslavu rođendana Zemaljskog muzeja BiH pokušamo učiniti tradicionalnom.

„Koristimo stoga ovu priliku da se najiskrenije zahvalimo svim našim posjetiteljima bez čije podrške i odaziva slične akcije ne bi imale previše smisla. Također, koristimo ovu priliku da se zahvalimo i gospodinu Adilu Osmanoviću, ministru civilnih poslova BiH, te gosp. Vahidu Ćosiću, policijskom komesaru i generalnom inspektoru policije Kantona Sarajevo, čiji je angažman stvario preduslove da se manifestacija „Dan za Muzej“ uopšte održi. Posebnu zahvalnost dugujemo pripadnicima 1. Policijske uprave, Policijske stanice Centar, kao i agencijama Unilab security i DSC koji su svi zajedno uložili velike napore u 24-časovno, dopunsko, vanjsko i unutrašnje obezbjeđenje Muzeja, te su time obezbijedili dodatnu sigurnost našim postavkama, kao i našim posjetiteljima.“ istakao je ovom prilikom vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH, dr. Mirsad Sijarić.

U Zemaljskom muzeju BiH priprema se više novih i raznovrsnih izložbi te dodatnih programskih sadržaja kojima se planira obogatiti muzejska ponuda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh