Kultura

U Tuzli podignut spomenik ocu bosanskog jezika

Spomenik podignut velikanu Mehmedu Hevaiju Uskufiju danas je svečano otkriven kod stare džamije u naselju Stara Dobrnja kod Tuzle, Uskufijevom rodnom mjestu.

Jasmin Imamović - Fena

Mehmed Hevai Uskufi autor je najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi, otac bosanskog jezika, potcrtao je gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović, piše “Fena”…

“Ovo je skroman spomenik, ali je prvi u historiji BiH”, kazao je on.

Najavio je da je naredni korak izgradnja spomen kuće, koja će biti preko puta ovog spomenika, posvećena, kako kaže, ocu bosanskoga jezika.

Svečanosti je prisustvovao i Soner Sahin, ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH uz velik broj predstavnika javnog, kulturnog i privrednog života.

“Ovaj spomenik je dokaz kako smo stoljećima prije bili kao jedna cjelina, ali isto tako i dokaz da ćemo i u budućnosti nastaviti da živimo i djelujemo zajedno”, kazao je ataše za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH Soner Šahin.

Spomenik je otkrio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a inicijator i podrška podizanju spomenika je Grad Tuzla, dok je nosilac projekta Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Književnik Mehmed Hevai Uskufi je rođen 1601. gododine u Dobrnju kod Tuzle, a u tridesetoj godini života je napisao kapitalno djelo, bosansko-turski rječnik, objavljen 1631. godine, poznat kao Makbul- i Arif ili Potur-Šahidija, jedan od najranijih rječnika na južnoslavenskim prostorima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh