Kultura

Pronađeni materijalni dokazi prijetnje bh. književniku Maku Dizdaru

Ovo je, 2017. godina u kojoj slavimo stoti rođendan najvećeg bosanskog književnika Mehmedalije Maka Dizdara. Unuk ovog znamenitog književnika bosanskoj javnosti dao je na uvid pismo iz 1970. godine iz kojeg su jasno vidljivi pritisci kojima se ugrožava život ovog pisca koji je svjetsku slavu stekao zahvaljujući zbirci pjesama “Kameni spavač” iz 1966. godine. Podsjećamo, Mak nas je napustio samo godinu dana kasnije.

Mak Dizdar - Wikipedia

Zanimljvo je i da je za vrijeme svog života sin znamenitog književnika, Enver Dizdar u jednom intervjuu naglasio da su Maku prijetnje dolazile sa svih strana. Enver je posebno naveo razloge koji su u simboličkom smislu “ubili” Maka ističući  kako su Makova zbirka “Kameni spavač” i  antologija “Stari bosanski tekstovi” razapeti od strane Rajka Noge i Marka Vešovića, karakterišići ih kao “neprijatelje Bosne” koji su se tada početkom 70-ih bojali buđenja bosanske svijesti.

Iz teksta pisma da se naslutiti da je riječ o istom Rajku koji se spominje u prijetećem pismu kojeg je ovih dana javnosti kao materijalni dokaz Makove borbe sa sistemom objavio Makov unuk, dr. Gorčin Dizdar, saznaje “Haber.ba“…

Zanimljivo je i da je sporno pismo Maku  upućeno iste godine kada je objavio svoje “Marginalije o jeziku i oko njega” (1970.), u kojima podsjeća na historijski kontinuitet postojanja bosanskog jezika ističići i ono danas aktuelno da je “Eto, taj bosanski jezik, taj bosanski govor i razgovor, doživio da ga pojedinci kastriraju, i da tu kastraciju proglase naučnom i zakonitom.”

Pomalo je zastrašujuća činjenica da je generacija bosanskih književnika i intelektualaca, kojima je pripadao i Mak Dizdar, vodila sizifovsku borbu za svoj bosanski jezik i svoj bošnjački identitet. Iskusniji bi rekli da se i danas vode iste borbe, samo da su u pitanju druga sredstva. Istaknućemo telefonsku aferu “Papak” iz 2015., godine u kojoj nepoznata ženska osoba pita aktuelnu premijerku Republike Srpske, Željku Cijanović: “Ja sam htjela pitati možemo li mi isforsirati ovu priču da idemo … već smo vrbovali Miloša Kovačevića da krene sa ovom pričom bosanski/bošnjački jezik”; a Cvijanović odgovara: “Neka ide naravno, ko mu brani. To je akademska zajednica da to priča, da objašnjava i da se napravi emisija … da nešto…”

Rezultat ove afere plaćaju djeca u bh. entitetu RS kojima je onemogućeno da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku pa im je ponuđena srpska alternativa bosanskog jezika nazvana “bošnjački jezik”.

Pored navedene afere, politička hajka neprijatelja bosanskog jezika, slična onoj koja se 70-ih godina vodila protiv znamenitih bh. intelektualaca i književnika, nastavila se i 2015. godine i na akademika prof.dr. Dževada Jahića, nakon što je objavio dugo najavljivani projekat Rječnik bosanskog jezika. Jahiću su srpski intelektualci potpomognuti i nekim bosanskim, zamijerali da je Srbe nazvao đikanima, a pritom  je zanemarena i pod tepih sakrivena istina da je riječ đikan u istovjetnom značenju upotrebljena još 1969. godine u Rječniku srpskohrvatskog književnog jezika koji je bio zajednički projekat Matice hrvatske i Matice srpske, piše “Haber.ba“.

Bosancima i Hercegovcima, koji se stalno nalaze na vjetrometini raznih struja, ostaje da sude i prosuđuju kuda ova borba ide a do konačnog zaključka preporučujemo im da posjete Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu gdje se čuva jedno od prijetećih pisama upućeno dokazanom borcu za bosanski jezik, Maku Dizdaru. Pismo je javnosti dostupno do 20. ovog mjeseca kada će biti izloženo u Zenici, na izložbi: “Prvih sto godina Maka Dizdara”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh