Kultura

Mostarski Klub “Boemi” priređuje izložbu dokumentarne građe o Danteu Alighieriju

U znak sjećanja na lik i djelo jednog od najznačajnijih svjetskih pjesnika, Dantea Aligierija, mostarski Klub “Boemi” priređuje izložbu dokumentarne građe o Danteu Alighieriju.

Priređivač izložbe je poznati mostarski novinar i publicista Zlatko Serdararević  koji će govoriti o životnoj stazi i književnom djelu ovog velikana pisane riječi.

Izložba posvećena Alighieriju biće otvorena u spomenutom Klubu u ponedjeljak, 29. maja sa početkom u 11 sati.

Haber.ba” podsjeća da je Dante Alighieri, (rođen u Firenci 1265.) spada u red ljubavnih pjesnika svjetskog renomea. Svoje prvo pjesničko djelo Novi život (pisano 1292.-1293.) pisao je podstaknut  ljubavlju prema Beatrice Portinari koja je odigrala presudnu ulogu u njegovom životu i ali i književno – umjetničkom  stvaralaštvu.

Uz navedeno, jegova najznačajnija djela su i:”O umijeću govorenja na pučkom jeziku” (1303.-1305.), “Gozba” (1304.-1307.), “Monarhija” (1312.-1313.), “O položaju i obliku vode i zemlje” (1320.), “Božanstvena komedija” (1304.-1321.), te “Rime”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh