Kultura

Najvažniji kulturni događaj: Velika retrospektivna izložba Mersada Berbera 3. jula u Vijećnici

Prva retrospektivna posthumna izložba Mersada Berbera, jednog od najvećih slikara koje je naša zemlja imala, bit će upriličena 3. jula u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu, potvrdio je sin ovog velikana Ensar Berber.

Mersad Berber - Faktor

Nema sumnje, bit će to jedan od najvažnijih kulturnih događaja u našoj zemlji ove godine s obzirom na to da se radi o velikom umjetniku i čovjeku koji je kroz svoja djela uvijek veličao ljubav prema domovini. Berber je uvijek bio hroničar Bosne dok je neumorno slikao fragmente svoje zemlje, što je odraz slojevite kulturne historije, kao i složenost njegovoga historijskog iskustva, piše “Faktor“…

Na izložbi u Vijećnici koja će biti otvorena dva mjeseca bit će prezentovani svi važniji Berberovi opusi – od studentskih početaka, drvoreza u slavu Velaskeza, ciklusa Skender-Vakuf, Dubrovačkih flora, Srebrenice pa do posljednje faze njegovih autoportreta.

Izložba će biti upriličena pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Mersad Berber (1940-2012) je jedan od najvećih i najznačajnijih predstavnika bosanskohercegovačke umjetnosti iz druge polovice 20. vijeka. Njegov obilan, izražajan i jedinstven rad dobio je priznanje umjetničke scene u Evropi kao i na međunarodnoj sceni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh