Kultura

U Sarajevu vlada veliko interesovanje za izložbu Mersada Berbera

Sve što je ovaj veliki umjetnik stvarao bilo je posvećeno čovjekovom duhovnom prosvjetljenju…

Pet decenija je prošlo otkada je posljednji put u Sarajevu bila postavljena samostalna izložba radova bh. slikara svjetskog renomea Mersada Berbera. Novu priliku Bosanci  Hercegovci će imati 6. jula u sarajevskoj Vijećnici gdje će biti prikazano 35 Berberovih djela koja su nastajala u ciklusima od šezdesetih godina do Berberove smrti. Dva mjeseca će ova izložba biti postavljena u Sarajevu i u vlasništvu je porodice Berber uz poseban dodatak 5 radova koja će za ovu izložbu biti posuđena iz Bošnjačkog instituta.

Kako to rijetko biva u slučaju nekih kulturnih digađaja u BiH, ova izložba, iako se njeno otvaranje još uvijek iščekuje, proglašena je sarajevskim kulturnim događajem godine

“S obzirom na to da smo limitirani prostorom i kvadraturom, izdvojili smo najreferentnija djela koja predstavljaju cjelokupan opus njegovog stvaralaštva. Jedno od djela će biti “Splav meduze” koje je monumentalno djelo rađeno u slavu slikara Théodorea Géricaulta i bit će premijerno prikazano”, izjavio je “Feni” Ensar Berber, sin znamenitog slikara…

“Bit će predstavljena djela rađena u slavu Velázqueza, animirani film “Tempo Secondo”, djela iz ciklusa “Jelena, žene koje nema”, iz ciklusa “Skender-Vakuf” i “Srebrenica”, te zadnjeg opusa njegovih autoportreta. Neka od djela koja će biti i na ovoj izložbi prikazana su u okviru grupnih izložbi, ali prvi put u ovoj cijelosti će biti prikazana sada u prostoru sarajevske Vijećnice”, tvrdi Ensar koji ističe da je ova izložba van konkurencije svim drugim izložbama.

“Sve što je ovaj veliki umjetnik stvarao bilo je posvećeno čovjekovom duhovnom prosvjetljenju, a svako njegovo djelo nadilazilo je okvire slike i poprimalo karakter poeme te ujedno predstavlja spoj poezije i muzike”, izjavio je “Feni” likovni kritičar Vojo Vujanović, naglašavajući da filozofija Berberove umjetnosti, ne traži sisteme kroz koje bi se odgonetnuo smisao i besmisao čovjekove opstojnosti na ovoj planeti, nego se njegova filozofija svodi na odgonetanje veličine samog stvaralačkog akta.

Haber.ba” ističe sa je u Berberovim djelima vidljiva i ljubav prema domovini pa je ovaj velikan slikarstva nakon ratnih 90-ih godina na platno pokušao prenijeti i smrt višestoljetnog multikulturalizma na Balkanu i upravo kroz tu stvaralačku fazu je dostigao i svoj umjetnički vrhunac.

Uz izvanredna slikarska djela Berber je za života uradio i nekoliko kratkih animiranih filmova, a dobitnik je i 50-ak nagrada, i izlagao je u svim većim gradovima svijeta, a relevantni stručnjaci uvrstili su ga među najveće svjetske postklasiciste. Djela ovog umjetnika postavljana su na izložbama u Londonu, Hamburgu, Istanbulu, Čikagu, Abu Dabiju, Moskvi, Madridu, Cirihu i Njujorku. Njegova posljednja važna izložba prije smrti, velika retrospektiva koja je obuhvatila cijeli njegov radni vijek, upriličena je 2009. godine u Barceloni. Ovaj svijet Berber je napustio u oktobru 2012. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh