Kultura

Od 4. do 11. augusta u Stocu manifestacija “Slovo Gorčina”

Stolac će i ove godine biti domaćin jedne od najstarijih kulturnih manifestacija u BiH, “Slova Gorčina”.

Tokom sedam dana grad na Bregavi pokušat će vratiti ponešto od svog nekadašnjeg sjaja kada je umjetnost i kultura stolovala ovom oazom ljepote i vječnom inspiracijom mnogih umjetnika.

Od 4. do 8. augusta ovim gradom će prodefilovati mnogi istaknuti umjetnici poput glumaca Zijaha Sokolovića  i Hasije Borić ili pak istaknutog likovnog umjetnika Džeke Hodžića, ali i mnoštva književnika i istaknutih profesora jezika i književnosti.

Tradicionalno, program počinje u Gradskom parku, nadomak biste velikana bh. pisane riječi Mehmedalije Maka Dizdara u čiju čast se još od 1971. godine organizuje ova manifestacija. Posjetioci Stoca ove godine imaće priliku (u subotu, 5.8.2017.) da prisustvuju promociji posljednjeg, definitivnog izdanja Kamenog spavača koju će pratiti i izložba pod nazivom “Mak Dizdar prvih 100 godina” dok će na mjestu Makove inspiracije, nekropole stećaka Radimlja, biti upriličen recital Makove poezije u izvedbi glumice Hasije Borić.

Ove godine programske aktivnosti Slova Gorčina slavit će još jednog Stočanina, Aliju Isakovića u čiju čast će biti priređen okrugli sto o njegovom liku i djelu a u kojem će učestvovati eminentni stručnjaci iz oblasti jezika, književnosti ali i brojni savremenici ovog bosanskog filologa.

Osim toga, biće upriličeno i književno veče gosta pjesnika Hadžema Hajdarevića te promocija knjige “Faulkner i Selimović su bili ovdje”, autorice Selme Raljević, izložba slika Džeke Hodžića, promocija knjige “Koščice”, autorice Amile Kahrović-Posavljak (prošlogodišnja dobitnica nagrade Mak Dizdar), večer poezije pjesnika Gorana Simića, te promocija nove zbirke pjesama Almina Kaplana pod nazivom “Mostarska zbirka”. Posebnu čar manifestaciji će pružiti grupa Diavahana koja će na obnovljenoj stolačkoj Tepi u ponedjeljak, 7.8. održati koncert.

“Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti” naziv je izložbe koju je pripremio Muzej Hercegovine, a koja će u okviru manifestacije “Slovo Gorčina” 2017. biti postavljena u četvrtak. Izložbu će pratiti i promocija knjige “Okus šandude” Šefika Rizvanovića dok će manifestacija biti završena u petak predstavom mostarskog MTM-a “Fatima, nevjesta od boli”, i  koncertom mostarske grupe Walter Acoustic Orchestar.

Haber.ba” podsjeća  da manifestacija “Slovo Gorčina” već više od 40 godina ima zadatak da afirmiše bosanskohercegovačku kulturnu baštinu. Od 1973. godine manifestaciju pratila je i publikacija sa istim imenom, a ona je svojim sadržajima nadopunjavala i dodatno bogaćivala manifestaciju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh