Kultura

Mostarsko ljeto: Otvorena izložba posvećena književniku Hamzi Humi

Mostar je oduvijek bio grad književnosti, ali prije svega grad pjesnika. Pjesnici su na najljepši način raširili spomen o ovom gradu ljepote u kojem svaki kamen ili svaka kap prelijepe Neretve ima svoju priču.

Pored Alekse Šantića, koji je Mostar proslavio slaveći ljepotu mostarskih djevojaka, prije svega Emine, Hercegovina se diči i Hamzom Humom, rođenim Mostarcem koji je uvaj grad znao unijeti pravi prosvjetiteljski duh.

U znak sjećanja na lik i djelo ovog znamenitog književnika u mostarskom Centru za kulturu otvorena je izložba “Hamza Humo u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar” na kojoj je predstavljena bogata dokumentacija o Hamzi Humi – lična dokumentacija pjesnika, dio dokumentarne građe koju čini i velik broj autorovih rukopisnih i štampanih materijala, pisma i razglednice, korespondencija sa domaćim i stranim pjesnicima, kao i fotografije pjesnika. Ova izložba je organizovana u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2017”.

Haber.ba” podsjeća da je Humo objavio više pjesničkih knjiga, ali i svoje najčuvenije i najznačajnije djelo, lirski roman “Grozdanin kikot” (1927.) koji je doživio više izdanja, a preveden je i na mnoge jezike.

Humo je uređivao list Zabavnik, ali i časopis Gajret. Radio je kao novinar u Pres-birou ali i kao novinar “Politike”. Od 1945. uređivao je muslimanski list “Novo doba”, bio je urednik Radio Sarajeva te direktor Umjetničke galerije. Po motivima njegovog romana “Adem Čabrić” snimljena je televizijska serija pod nazivom “Kože”.

Za svoje književno djelo Hamza Humo je je dobio mnoštvo priznanja i nagrad a 1960. godine uručena mu je Dvadesetsedmojulska nagrada SR BiH za Životno djelo. Humo je umro u Sarajevu 19. januara 1970. godine.

Haber.ba” ističe da se u mostarskom Muzeju Hercegovine – Odjeljenje književnosti, nalazi spomen – soba Hamze Hume u kojoj su izložene mnoge lične stvari ovog književnika, ali i originali njegovih književno – umjetničkih djela. Nadomak Hamzine nalazi se i spomen – soba Alekse Šantića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh