Kultura

Na današnji dan prije 100 godina rođen bh. pjesnik Mak Dizdar

Prije stotinu godina u Stocu je rođen jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, Mehmedalija Mak Dizdar.

Mak Dizdar - Wikipedia

Mehmedalija Mak Dizdar jedan je od najvećih bh. pjesnika, a njegova djela “Kameni spavač” i “Modra rijeka” smatraju se najznačajnijim poetskim tvorevinama 20. vijeka.

Dizdar je rođen 17. oktobra Stocu. Nakon završene osnovne škole, upisuje gimnaziju u Sarajevu. Po završetku gimnazije, 1936. godine, počinje pisati za novine i časopis “Gajret”, koje uređuje njegov stariji brat Hamid.

Nakon rata, kojeg je dijelom proveo u ilegali, ostaje vezan uz novine kao urednik lista “Oslobođenje”, a onda se profesionalno posvećuje književnosti te uređuje časopis “Život”.

Cjelina Dizdarovog pjesništva, pa i njegov razvojni luk, obično se razmatra iz perspektive zaključne, krunske zbirke “Kameni spavač”. Zbirka “Kameni spavač” ima historijsku vizuru jer pjesnik gleda svijet kroz vizuru srednjovjekovnog čovjeka. Cijela knjiga je težnja da se probudi spavač pod stećkom, pisana je arhaičnim jezikom, jezikom epitafa.

Zbirka je podijeljena u četiri ciklusa (Slovo o čovjeku, Slovo o nebu, Slovo o zemlji, Slovo o slovu). Dizdareva Bosna je definisana stećcima, ali i svojom stigmom, na pitanje o njenoj biti pjesnički subjekt odgovara: prkosna je od sna. Bosni je, kaže pjesnik u komentaru “bilo suđeno da sanja o pravdi, da radi za pravdu i da na nju čeka, ali da je ne dočeka”.

Mak je, u godini svoje smrti, objavio poetsku zbirku “Modra rijeka”, sa istoimenom pjesmom koja ga je istinski proslavila, a evropska je kritika imenovala “evropskom pjesmom”.

Za svoja pjesnička djela dobio je brojna priznanja i nagrade poput Zlatnog vijenca Struških večeri poezije, Dvadesetsedmojulske nagrade BiH, kao i Zmajevu nagradu. Učestvovao je na brojnim književnim manifestacijama širom zemlje.

Njegova djela su: Vidopoljska noć (1936.), Plivačica (1954.), Povratak (1958.), Okrutnosti kruga (1960.), Koljena za madonu (1963.), Minijature, Ostrva, Kameni spavač (1966.), Modra rijeka (1971.)

Bh. književnik, Meša Selimović, o Dizdaru je svojevremeno rekao: “Od Gorčina nastaje čudo; rodio se pravi pjesnik, izuzetne vrijednosti, posebnog izraza, samo svoj. Maku je uspjelo ono što je u poeziji najteže i što uspijeva smo rijetkima, da uspostavi pravu, nenasilnu vezu sa tradicijom, da obnovi stari jezik pronašavši u njemu savremenost, da na sadržajnu suštinu srednjovjekovnih zapisa nadogradi misao i osjećaje današnjeg čovjeka”.

Mak Dizdar u Sarajevu je ostao sve do svoje smrti, 14. jula 1971. godine.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh