Kultura

Hor Bulbuli – zagrebačke čuvarice sevdalinke

Djevojačko-ženski hor Bulbuli, kojeg već dvadeset godina vodi i ravna Ismet Kurtović, izdao je drugi album naslova Hasan-agin sevdah. Bulbuli su zagrebačke, hrvatske čuvarice sevdalinke koje pjevajući sevdalinku često pjevaju o svojoj Bosni, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Bulbuli su multietnički hor koji djeluje pri Kulturnom društvu (KD) Bošnjaka Preporod i trenutno broji 29 stalnih članica; djevojaka, majki, ali i baka. Bulbul je riječ arapskog porijekla i označava pticu pjevicu, slavuja.

Ismet Kurtović je njihov voditelj, dirigent, aranžer i producent, idejni osnivač i pokretačka snaga Bulbula koji je puno vremena, energije i iskustva uložio u izdavanje ovog drugog albuma.

Riječ je o muzičaru koji je, prije svega svojim jedinstvenim glasom, obilježio rock glazbu ex-yu prostora kroz grupe Drugi način, Nepočin, Oko, Zefir itd., a autor je i himne “Mojoj dragoj BiH”.

Glavni posao kojega obavljamo u Preporodu je da čuvamo tradicijsku pjesmu Bosne i Hercegovine. Već s prvim albumom, koji je imao simfo-rokerski stil, naišli smo na dobar prijem publike“, kaže Kurtović.

Bulbuli postoje već dvadeset godina i kroz zbor je prošlo puno pjevačica. U početku su bile samo četiri cure i Kurtović, a s godinama je hor napredovao i rastao.

Dobiti izraz srži sevdalinke

Kurtović iz svake pjevačice nastoji izvući maksimum i dobiti, kako kaže, izraz srži sevdalinke, ali pritom pazeći da izvedba ne bi otišla previše u improvizaciju.

Novi album Bulbula Hasan-agin sevdah postavljen je kao odnos zbora i solo pjevača, tako da na albumu solira osam pjevačica. Kurtović to vidi kao potrebu sevdalinke da se čuje solo glas, da se prikažu intimnost i samoća.

Bulbuli imaju redovite probe u prostorijama KD Preporod, a ovih se tjedana intenzivno pripremaju za promociju novog albuma koja će se održati 22. novembra u Maloj dvorani KD Lisinski.

Želja mi je bila vratiti staro ime pjesmi Hasan-agin sevdah jer ovu pjesmu znam u izvedbi Himze Polovine. Ona je obično skraćivana, a nije zaslužila to. Bez obzira na zamku koja je problematična u današnjim medijima, a to je trajanje, pjesmu sam odlučio napraviti da traje devet minuta i trideset dvije sekunde“, kaže Kurtović.

Kurtović pojašnjava kako su sve pjesme na albumu sevdalinke, osim pjesme Mito bekrijo za koju stručnjaci tvrde da je napisana u maniri vranjanske muzike.

Album, vizualno lijepo opremljen i bogat fotografijama, počinje uvodnom riječi Seada Muhamedahića, prevodioca, pjesnika i vrsnog izvođača te poznavatelja sevdalinke, u kojoj govori o samom albumu, ali i sevdalinki općenito.

Posljednja, bonus traka albuma, ujedno jedina novija, autorska traka, nosi naslov Ajvaz dedo od bosanskih voda i posvećena je Ajvatovici, islamskom svetištu starom petsto godina.

Sve ostale pjesme obrade su više ili manje poznatih pjesama, pa su tu naslovi Tebi majko misli lete, Kradem ti se u večeri, Zv’jezda tjera mjeseca itd.

Aranžerski bogat, album je unio duh modernog u tradiciju, ali ne narušavajući izvornost i čistoću sevdalinke.

Kad pjevaju sevdalinku, pjevaju o Bosni

Članice Bulbula oblače se pri nastupima u tamno zelene haljine, tako da osim sklada zvukova imaju i vizualnu ujednačenost.

Sabina Abdurahmanović, rodom iz Bosanske Kostajnice, a u Zagrebu od početka studija 1971. godine, u Bulbulima je već desetak godina. Sabina se s humorom odnosi prema epitetu djevojačkog zbora, s obzirom da im je dobni prosjek šezdesetak godina.

Onaj ko nas čuje zna reći ‘Ah, stare ste, ali krasno pjevate!’“, kaže Sabina koja pamti brojna ugodna iskustva sa nastupa sa Bulbulima.

Ne bih govorila o karijeri, mi smo ovdje zbog uživanja. Obično nas pozivaju oni kojima ćemo donijeti dašak mladosti i djetinjstva, kraja iz kojega potječu“, kaže Sabina.

Bulbuli su proputovali velik dio Hrvatske, gostovali u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Češkoj.

Jedna je od mlađih članica Bulbula, Enisa Majer, porijeklom iz Prijedora, za Bulbule pronalazi vremena uz ostale životne obaveze i svoje pjevanje u zboru doživljava kao trenutke mira i opuštanja.

Ono što me privuklo Bulbulima jeste upravo bosanska sevdalinka, jedan bosanski blues, bosanska čežnja, pjesma puna melankolije i ljubavi. Općenito, sevdalinka slavi život, bilo da je to tuga ili sreća. Pjevajući sevdalinku mi često zapravo pjevamo o našoj Bosni, o našem životu prije i životu danas“, kazala je Enisa.

Kao i njihove majke i bake, članice Bulbula pjevaju i dok rade, a njihov trud i zalaganje u očuvanju i razvoju sevdalinke u Hrvatskoj može biti uzoran primjer odnosa prema tradiciji vlastitog naroda.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh