Kultura

Promocije knjiga, predstave, koncerti… – Manifestacija "Slovo Gorčina" u Stocu od 23. avgusta

U Stocu će se od 23. do 25. avgusta održati manifestacija 'Slovo Gorčina'. Svečano otvaranje manifestacije biti će održano u Gradskom parku u petak 23. avgusta u 19:30 h, a na njemu će govoriti akademik Dževad Karahasan, a predviđen je recital poezije Maka Dizdara u izvođenju Hasija Borića.

No image - Haber.ba


Manifestacija "Slovo Gorčina" u Stocu (Foto: Arhiva)

Istu večer u Radimlji biti će održan recital poezije Feride Duraković. U režiji Tanje Miletić-Oručević o poeziji Feride Duraković govori Adisa Bašić. Stihove će govoriti Amela Kreso, Dragana Matrak i Mirela Mijačank, a biti će dodjeljena književna nagrada ‘Mak Dizdar’ mladom pjesniku.

Za subotu 24. avgusta predviđen je obilazak Stoca i Makove hiže u 9:00 sati ujutro. U Šarića kuća isti dan najavljen je bogat program. Potom će u 11 sati biti održana promocija zbornika radova ‘Slovo o Maku’, na kojoj će promotiri biti prof.dr. Alija Pirić i doc.dr. Dijana Hadžizukić.

Nakon toga na istoj lokaciji biti će održani okrugli stol o književnosti ‘Pjevati o ratu poslije rata’ u 12 sati, te promocija romana ‘Sjeme smrti’ Dževada Karahasana u 18 sati.

U subotu u Bašti Gradske kafane predstavu ‘Bio je lijep i sunčan dan’ u 20 i 30 sati će odigrati SARTR, a nakon toga u restoranu ‘San Piero’ planirana je pjesnička večer na kojoj će nastupiti Adisa Bašić, Marija Andrijašević, Elvedin Nezirović, Adnan Žetica, Olja Savičević-Ivančević.

U nedjelju 25. avgusta, program počinje u 10 sati Poetskim jutrom s Gorčinovim pjesnikom u Locco baru. Tu će također biti održana promocija zbirke poezije Priručnik za levitiranje Velida Beganovića (prošlogodišnji dobitnik nagrade Mak Dizdar) na kojoj će govoriti pjesnik Hamo Elezović i Anita Pajević.

U nedjelju u Šarića kući biti će održane dvije promocije knjiga. Prva je zakazana za 11 h i na njoj će biti predstavljena knjiga ‘Jezik i Stil Maka Dizdara’ autora Muhameda Šatora. O knjizi govore prof.dr. Elbisa Ustamujić i doc.dr. Elvira Ćemalović-Dilberović. Na drugoj promociji predstaviti će se knjiga prof.dr. Alije Pirića ‘Dubravski lekiskon’. O Pirićevoj knjizi govoriti će prof.dr. Senadin Lavić i prof.dr. Šaćir Filandra.

U bašti Gradske kafane iste večeri u 20 sati biti će odigrana lutkarska predstava ‘Odkamena priča’ Studio lutkarstva Sarajevo i SARTR-a, dok će trodnevna manifestacija završiti koncertom Edin Karamazov u Vili Raguza.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh