Kultura

Luki Paljetku nagrada Aleksa Šantić

Akademik Luko Paljetak, jedan od najpriznatijih književnika u Republici Hrvatskoj i regionu, dobitnik je nagrade Aleksa Šantić, koja će se uručiti i na 99. Šantićevim večerima poezije – manifestaciji koja ulazi u sam finiš. Priznanje će se Paljetku uručiti u nedjelju u Narodnom pozorištu Mostar.

Luko Paljetak - Haber.ba

U obrazloženju, član stručnog žirija Miro Petrović rekao je da je Paljetak pjesnik golemog i preznačajnog pjesničkog opusa, koji se u svom pjesničkom radu doticao Šantića kao pjesnika kojem se divi, dok je pjesnik Pero Zubac rekao da je Paljetak autor jedne od najljepših pjesama 20. stoljeća Proljeće u samostanu. Paljetak je inače autor brojnih zbirki pjesama, knjiga za djecu, studija, članaka, eseja i antologija. Dobitnik je nagrada Tin Ujević, nagrade Vladimir Nazor za životno djelo te brojnih drugih književnih nagrada.

Prema riječima predsjednika Prosvjete Radivoja Krulja, ovogodišnja manifestacija imala je bogat i kvalitetan program i vlastite produkcijske sadržaje. Šantićeve večeri zadržale su status manifestacije cijelog grada, dok su organizatori željeli dodati i svoj segment kulturnom mozaiku Mostara, te dati doprinos kandidaturi Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture.

Krulj je najavio da će naredno jubilarno, stoto izdanje Šantićevih večeri poezije prepustiti mlađima, pozvavši istovremeno da se u ovu najstariju manifestaciju još snažnije uključe grad i kanton.

Članica Organizacijskog odbora 99. Šantićevih večeri poezije Alma Fazil Obad podsjetila je da je u okviru ovogodišnje manifestacije obilježeno 150 godina od Šantićeva rođenja i 50 godina od početka dodjele književne nagrade koja nosi njegovo ime.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh