Kultura

Knjiga “Tragom drevnih Bošnjana” promovisana u Travniku

U prepunoj Gradskoj biblioteci u Travniku sinoć je održana promocija knjige “Tragom drevnih Bošnjana” autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića, uz dijalog o brojnim značajnim pitanjima naše prošlosti, ali i budućnosti.

Promocija knjige "Tragom drevnih Bošnjana" - PR/Haber.ba

O knjizi je, pored autora, govorio i fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu.

MN: Dobra knjiga

Marković je nadahnuto istekao da je ovo, prije svega, “veoma dobra i aktualna knjiga koja dira najaktualnije izazove ovoga trenutaka”. Posebno zbog političkih sukoba i stalnih napetosti kod nas.

“Ovo je jako dobra knjiga i preporučujem da je pročitate. Mislim da dvojica autora možda i nisu svjesni kako dobru knjigu su napravili. Ova knjiga, koja u puno stvari zadire, dira tu samu bit Bosne, svih ovih problema i identiteta. Zato je krajnje aktualna. Ona je istraživačko-znanstvena knjiga, ali ja sam je čitao kao literalno djelo. Aličehić i Galešić ovu knjigu nisu pisali samo kao znanstvenici. Pisali su je s dušom. Kad čitate ovakvu knjigu, onda ste u dijalogu s autorima. Ja sam stalno bio u dijalogu s autorima”, kazao je fra Ivo Marković.

Posebno je ovu knjigu preporučio bosanskim političarima.

“Ako sretnem Izetbegovića, Komšića, svima ću preporučiti da čitaju ovu knjigu. I ne samo oni, svi političari. Ova knjiga ima viziju. Ta vizija se zove Bosna. Te takve različitosti, multietničnosti, identiteti, religije, mogu zajedno živjeti u jednoj cjelini, u jednoj Bosni i stvarati nešto novo”, istakao je Marković, koji je u Travniku govorio i o odnosima islama i kršćanstva, ukazujući na međusobna nerazumijevanja i potrebe da i kršćani i muslimani posvete se međusobnoj saradnji i istinski uponaju.

Jedan od autora knjige, Đenan Galešić, istakao je da je u Bosni sve što bosansko, a prije svega milenijska pluralnost, u shvatanjima i projekcijama nacijskih elita iz susjedstva, tumačeno kao nedovršen posao.

“Svaka tvrdnja o zajedničkim vrijednostima u takvim okolnostima mogla bi se činiti naivnom, pa čak u nas u Bosni i opasnom. Uprkos tome, mi nemamo izbora, jer stojimo na raskršću. Možda nam je danas više nego ikada u milenijskom trajanju naše zemlje potrebna ideja vodilja koja ima snagu produbiti zajedničke vrijednosti bosanskih ljudi”, istakao je Galešić, dodajući da je ono što nas povezuje jače od onoga što nas razdvaja.

“Ako dovoljan broj ljudi vjeruje u istinitost ove tvrdnje i djeluje u skladu s njom, tada bi smo mogli riješiti ne baš svaki naš problem, ali zasigurno ostvariti značajne ciljeve. Upravo to je cilj naše knjige. Da bude modus primjenom kojeg možemo započeti proces promjene naše perspektive”, naveo je Galešić.

Prema fra Ivi Markoviću, u Bosni postoje različiti identiteti, te da “moramo dopustiti da ti nacionalni identiteti, svaki u svom identitetu, raste i razvija se”.

“Da nigdje ne otimamo i ne određujemo kakav će tko biti. Tako živeći, afirmirirajući različitosti, onda se stvara jedna ideja, nacionalna ideja, ideja Bosne. Bošnjak koji je razvija u svom identitetu postaje, da tako kažemo, bosanski Bošnjak, Hrvat koji se razvija u svoj identitetu postaje bosanski Hrvat ili bosanski Srbin. Tako nastaje bosanska nacija. Šta je ovdje opasno? Identifikacija bošnjaštva i bosanstva, onda se to zove unitaziram. To se, ja to preporučujem Bošnjacima, mora izbjeći”, istakao je, uz ostalo, fra Ivo Marković.

Prema njegovim riječima, Bosna i bosansko društvo se može razvijati u svojoj pluralnosti, te praviti nacionalnu državu, budući se državljanstvo na Zapadu identificira kao nacionalnost.

“Samo Bosna u kojoj se svi osjećaju da su u svojoj kući, može onda da bude moja država, moja nacija, da sam ja onda član te države-nacije. Mislim da se autori išli tim putem. Mi u Bosni stoljećima živimo zajedno i stvorili smo nevjerojatne mehanizme zajedničkog života. Toliko bogate mehanizme zajedničkog života, da Bosna može biti učiteljica Europi u zajedničkom životu “, naveo je Marković.

MN: Debata sa Travničanima

Taner Aličehić je podsjetio da se na ovim prostorima još uvijek miješaju narod i nacija. Narod je, po njemu, jedna emotivna kategorija, dok je nacija politička kategorija koja okuplja stanovnike jedne države.

“Zbog toga postoji više od 5000 naroda, ali se samo njih 200 znalo da se ponaša državotvorno i znali su se definisati kao država…Normalno je da su nacije danas pluralne u svakom pogledu, i kada je u pitanju sličnost porijekla, kultura, jezik. Jer to je najveće dostignuće savremenog svijeta, da jedna država, nacija, štiti pojedinca, a ne kolektiv. Sada tu dolazimo u sukob sa, nažalost, teritorijalnim pretenzijama naših susjeda koji koriste pluralnost Bosne kao njezinu slabost”, poručio je Aličehić, te dodao:

“Ali, ovdje moramo naglasiti, bilo koji vid namatanja, unitarizma, upotrebe bosanstva kao nacionalne ideologije s ciljem zatiranja nečijeg identiteta je “smrtonosno” za ovu ideju. Bosanstvo ne smije biti i nije ni antihrvatsko, ni antisrpsko, ni antibošnjačko ni antikinesko… Ono mora prihvatiti sve te identitete i prihvatiti ih kao svoje bogastvo”.

Promocija je potaknuta konstruktivnu debatu o prošlosti i budućnosti u koju su se Travničani aktivno uključili, postavljajući zanimljiva pitanja i dijeleći svoja promišljanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh