Kultura

Stolačka džamija slavi pola milenijuma postojanja

Careva džamija u Stocu slavi pola milenija postojanja. Riječ je o jednom od najstarijih sakralnih objekata u zemlji čiji će rođendan biti proslavljen prigodnim programima. Svečana akademija održat će se u petak na platou Stare tepe u Stocu u 20. 30 sati, a nakon toga u planu je i koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatiha. Pokrovitelj manifestacije je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

Stolac- džamija

Predsjednik Medžlisa IZ Stolac Orhan Tikveša podsjetio je da je džamija vijekovima bila sjecište i raskrižje civilizacijskih silnica, ali i primjer suživota, tolerancije, mira i napretka neophodnog u bilo kojem vremenu. Glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersad ef. Šabanović i imam Sultan Selimove džamije podsjetio je na obnovu svih deset džamija porušenih za vrijeme rata. Tim povodom Medžlis Stolac tradicionalno svake godine organizuje Dane stolačkih džamija.

– Hvala Allahu dž. š. dočekali smo godinu u kojoj Careva džamija slavi 500 godinu postojanja. Velika je čast što je na generacija dočekala da nosi ovaj projekat. Pripreme za važnu manifestaciju počele su još prošle godine, a sadržaji i programi su počeli u martu kada je BH pošta uradila poštansku markicu s motivom jubileja, podsjetio je ef. Šabanović.

Obilježavanje se nastavlja i u narednom mjesecu kada je u planu obilježavanje godišnjice rušenja i obnove džamija u Stocu, dok je u septembru planiran susret mladih svih religija na kojem će eminentni stručnjaci govoriti na temu „Poroci u društvu“ . Za oktobar je planiran naučni skup o Carevoj džamiji gdje će biti predstavljena i monografija o stolačkim džamijama


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh