Kultura

“Bosna je veća od Evrope”: Tekstovi rahmetli Enesa Ratkušića aktuelni su i danas

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (podružnica Mostar) i ove godine prigodno je obilježilo 9. novembar – Dan sjećanja na rušenje Starog mosta.

Knjiga Enesa Ratkušića - PR/Haber.ba

Tim povodom u Centru za kulturu promovisana je knjiga Enesa Ratkušića, “Bosna je veća od Evrope”, esejii i kolumne, koje je ovaj novinar, književnik i publicista objavljivao u periodu od 1990. do 2018. godine.

Promotor Filip-Mursel Begović kritičar i publicista koji je imao priliku sarađivati sa Ratkušićem, kazao je da je veoma interesantno to što je Enes jednako dobro funkcionisao kao dopisnik, televizijski i radio reporter na RTVMO, esejista, publicista i novinar koji je radio intervjue i putopise ili književnik koji je u svemu pokazao nivo izvrsnosti, čak i u naučnim radovima sociološke tematike.

Naveo je i da je raritet imati čovjeka koji funkcioniše istovremeno u svim žanrovima. Za potrebe izbora iz eseja i kolumni, zbog preglednosti i kontinuiteta objavljivanja, u knjigu je uvršten i dio tekstova objavljenih u listu Ljiljan u periodu između 1993. i 2004, Islamskoj informativnoj novini Preporod (1992-2017), portalu Al Jazeere Balkans (2012-2014) i magazin Stav (2015-2018).

Promocija knjige Enesa Ratkušića – PR/Haber.ba

– Njegov opus trostruko je veći, ali sa željom da pratimo formu eseja i kolumne zadržali smo se na tome. Knjiga ima oko 500 stranica, a tekstovi započinju problemima povratnika i tematikom rata. Ono što je nevjerovatno jeste da su sve kolumne i danas aktuelne. On govori o problemu smeća u Mostaru, što je i danas problem. Analizira pitanje Aluminija… Ti tekstovi vrijede i danas. Kada govori o državi – sam naziv knjige podrazumijeva njegov cinizam. Bio je cinik. Bio je i ironičan, vrstan polemik, kazao je Begović.

Ratkušič nikada nije kritikovao osobnost, dodao je, već djela, podsjetio je njegov prijatelj i kolega Mensud Medar.

– Velika mi je čast što sam ovdje. Pod uticajem sam emocija… To je bio moj dugogodišnji prijatelj. Naši počeci vezani su za televiziju Mostar, da bi kasnije kroz spisateljsku djelatnost bili u stalnom komunikacijskom odnosu, kazao je Medar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh