Kultura

Tradicionalna Božićna poruka “Gradu i svijetu”: Bezuslovna ljubav širi mir i sreću i suprotna je trendu u sadašnjem svijetu

Papa Franja, poglavar Rimokatoličke crkve, noćas je u tradicionalnoj Božićnoj propovjedi govorio o bezuslovnoj ljubavi suprotnoj trgovinskoj logici, obraćajući se hiljadama vjernika okupljenih, kao i svake godine, u bazilici Svetog Petra.

“Bog nastavlja da voli svakog čovjeka, čak i najgoreg, Božić nas podsjeća na tu činjenicu. Njegova ljubav je bezuslovna, i besplatna. Čak iako je neko imao pogrešne ideje mogao je da pravi najgore gluposti”, rekao je papa koji predvodi 1,3 milijardi katolika u svijetu.

Papa je rekao da takva bezuslovna ljubav širi mir i sreću i suprotna je trendu u sadašnjem svijetu gde sve izgleda odgovara logici davanja da bi se imalo.

Papa Franja je takođe pozvao vernike da ne zaborave da kažu hvala, i rekao da je to “najbolji način da se promjeni svijet”.

“Mi se menjamo, crkva se mijenja, istorija se mijenja kada mi počnemo, ne da mijenjamo druge nego sami sebe. Ne čekajte da naš bližnji postane dobar da bi mu činili dobro, da crkva bude savršena da bi je voleli, da nas drugi uvažavaju da bi ih služili. Počnimo prvi”, rekao je papa.

Papa Franja koji je upravo proslavio 83. rođendan, danas će u podne, na Božić prema gregorijanskom kalendaru, uputiti vjernicima okupljenim na Trgu svetog Petra svoju sedmu tradiciionalnu božićnu poruku “Gradu i svijetu” (Urbi et Orbi).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh