Kultura

Bosanci koji šire našu muziku širom svijeta

Bosna i Hercegovina bila je muzički centar bivše države, a u njoj su nastajala i rasla neka od najpoznatijih muzičkih imena, pojedinaca i grupa na našim prostorima. I danas se kod nas rađaju vanserijski vokalni i instrumentalni talenti, ali, nažalost, stasavaju i djeluju u drugim zemljama, koje znaju ulagati u muzičku umjetnost i cijeniti rad, trud i velika odricanja koja ovo zanimanje često prate.

Hrbinic i Krilic

Neki od poznatih muzičkih umjetnika stjecajem prilika danas žive i bave se muzikom u inostranstvu, ali velikim dijelom su na različitim projektima angažirani u našoj zemlji, gdje često dolaze i borave. Oni sviraju širom Evrope, a u njihovim djelima uživaju svi. Muzika, ipak, nema i ne treba da ima granice. Ona priča univerzalnim jezikom i simbolima koji svi razumiju.

Našeg maestra na harmonici Elvidina Edu Krilića svakog ljeta Sarajlije viđaju na gradskim ulicama i u njegovom omiljenom kafiću na Grbavici. Karijeru je počeo 80-tih godina prošlog stoljeća, sarađivao je sa svim poznatim zvijezdama, u svojim autorskim knjigama piše i čuva tradiciju sevdaha i muziku našeg podneblja od zaborava. Muzičar koji uživa veliki ugled i poštovanje u stručnim evropskim muzičkim krugovima danas sa porodicom živi u Austriji, gdje je zaposlen kao prosvjetni radnik u jednoj državnoj muzičkoj školi. Također, sa suprugom Dinom, vrsnom violinistkinjom, širom evropskih gradova svira koncerte u okviru zajedničkog sastava “Salon Balkan”.

Edo Krilic

U rodni grad često dolazi, a svakog ljeta djeluje u okviru već etabliranog i jedinstvenog projekta- takmičenja harmonikaša na Festivalu narodne muzike koji se održava na Ilidži, čiji je i idejni tvorac i inicijator. Raduje ga što može dati svoj doprinos razvoju i popularizaciji ovog instrumenta kod nas, a rezultati njegovog rada su već evidentni kroz niz novih harmonikaških imena koja su se posljednjih godina pojavila na bh. sceni.

Pjevač Alen Hrbinić imao je priliku sresti se sa Krilićem, a zanimljivo je da je životni put obojicu muzičara odveo van granica BiH. Hrbinić sa porodicom živi u Njemačkoj, a ljubav je bila njegov motiv za odlazak. I dok je prije odlaska punio klubove na odličnim svirkama, u Minhenu se posvetio drugoj djelatnosti koja nema veze sa muzikom. No, u posljednjih godinu i pol izdao je tri singla kojima se polako vratio na scenu- „Furam“ odličnog Dine Muharemovića, „Stara raja i ti“ i „Željo u srcu mom“.

Alen H22

Time je pokazao da je muzika ono plemenito što nadilazi sve i sila koja vuče da joj se vrati, što je označilo i njegov češći boravak u BiH. Upravo ova godina će biti izuzetno značajna za Alena, jer će već u februaru predstaviti album prvijenac, na kojem je sarađivao sa plejadom eminentnih muzičara i instrumentalista. Želja mu je da njegove pjesme nađu put do srca prvenstveno bh. publike, sa kojom priželjkuje i češće druženje na svirkama uživo, za koje je pravi majstor.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh