Kultura

Sjećanje na Džemu 43 godine poslije: Izložba vrijednih dokumenata svjedoka jednog vremena

Kustosica i historičarka Indira Gaštan – Bešo autorica je izložbe koja je obuhvatila dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke “Džemal Bijedić“, a koju čine Hemeroteka, telegami, saučešća, reportaže i knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života kako u tadašnjoj Jugoslaviji tako i u svijetu, kojom je danas u Mostaru je obilježena 43. godišnjica smrti Džemala Bijedića, bivšeg predsjednika SIV-a Jugoslavije i Skupštine SR BiH.

Džemal Bijedić

izložba Džemal Bijedić

Inače, postavka o životu Džemala Bijedića stalno je izložena u Muzeju Hercegovine i uglavnom je riječ o prilozima iz novina, fotografijama i Bijedićevim ličnim stvarima.

Izložba Džemal Bijedić

– Džemal Bijedić je značajna ličnost za historiju Bosne i Hercegovine i Grada Mostara. Zbog toga smo i prethodnih godina imali smo aktivnosti koje su se odnosile na njegov lik i djelo u danima kada su obilježava njegova smrt, rekao je kustos Muzeja Edin Mulović.

Izložba Džemal Bijedić

Autorica je istakla kako su najbliži Džemalovi srodnici, odnosno politićki vrh bivše države u danima nakon pogibije dobili preko deset hiljada telegrama sa izrazima saučešća, među kojim su i oni koji su prikazani na izložbi, poput telegrama iz SAD – od predsjednika Džeralda Forda, zatim od kraljica Margaret iz Danske, kraljice Elizabete, državnika iz Njemačke, Turske, Kine… Izložbu inače činio 18 panoa sa fotografijama Josipa Broza i njegove supruge kako izražavaju saučešće i odaju poštu poginulim Bijedićima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh