Kultura

Zahvaljujući Centru za kulturu kreativna mostarska profesorica pokazala i svoje likovno umijeće

Zahvaljujući Centru za kulturu Mostar mlada Mostarka Sabina Dumpor večeras se publici predstavila prvom samostalnom likovnom izložbom.

Izložba pod nazivom “True colors”, prva je u ciklusu “Trebao mi je neki novi početak”, u okviru kojeg će Centar za kulturu u naredna dva mjeseca organizovati sedam izložbi, na kojima će se predstaviti osam autora.

Dario Terzić, voditelj kulturnih programa ove institucije kulture, istakao je kako je Centar za kulturu odlučio dati prostor i vrijeme zaljubljenicima slikarstva , onima koji vole slikati a nisu profesionalci,nego to rade iz hobija.

“Ovo je naš pilot projekt. Ovaj put smo odabrali kandidate koji su nam se već javljali i bili zainteresovani za samostalnu postavku. Mislim da je ovo veoma bitno i kulturološki i sociološki, jer sasvim sigurno će dolaziti ljudi koji i ne dolaze često na izložbe, rodbina i prijatelja. Ovo je u svakom slučaju i poticaj mladim slikarima da nastave dalje, da onima koji još nisu izlagali ovo bude stimulans jer bi baš oni mogli biti sljedeći, obzirom da ovaj projekat namjeravamo nastaviti i u budućnosti”, rekao je Terzić.

Sabina Dumpor je rođena u Mostaru 1990. godine.Za sebe kaže da slika od osnovne škole. Učesnica je likovnih kolonija i izložbi u Lukavcu 2013, Puli 2014, Balgaju 2015. Dizajnirala je i naslovnice za knjige objavljene u Hrvatskoj i Srbiji.:. „Zagrli život“ „Pjesme koje nam život znače“, „Mili Dueli“. „ Rusetemov ah“.i „Međunarodna zbirka poezije“.

Dobitnica je priznanja za izuzezan doprinos radu udruženja „Zagrli život“ iz Subotice.

Članica je udruženja “Kultura snova” iz Zagreba

Predaje biologiju i mikrobiologiju u mostarskim srednjim školama.
Mnogi je poznaju i kao neobičnu profesoricu koja znanje učenicima prenosi kroz rime.

Slika kaže od osnovne škole i posjeduje veliki broj radova, a na svojoj prvoj samostalnoj izložbi odlučila se predstaviti sa 27 eksponata, akrila na platnu
Iako je učestvovala na različitim likovnim kolonijama u BiH i regionu, autorica izložbe je istakla da je presretna što joj je Centar za kulturu omogućio da svoju prvu samostalnu izložbu upriliči u svom rodnom gradu.

“Umjetnost pokreće svijet, jednako tako i mene pa volim sve vrste umjetnosti i pisanje i slikanje i glumu, a tu ljubav pokušavam prenijeti i na svoje učenike, obzirom da sam profesorica u nekoliko srednjih škola u gradu”, kaže Sabina i u svom stilu dodaje:

” I sa tim nisam stala, večeras će se napuniti ova sala
I večeras će rima biti, iako će možda kiša vani liti
I ako vjetar puše, bit će sretne vaše duše
Zato što ste došli da vidite slike moje
I da sa vama podijelim ove sve divne boje
Hvala Centru za kulturu što mi je omogućio ovu avanturu.

Izložba slika koje potpisuje kreativna profesorica biologije Sabina Dumpor je sve samo ne monotona i jednolična. Da bismo shvatili vibrantnost i dinamiku slika koju imamo priliku vidjeti u Centru za kulturu Mostar prvo moramo shvatiti autoričinu neiscrpnu energiju i živost.
Upravo iz te beskrajne energije nam je ponudila formate u kojima ju je ukrotila uz pomoć nekoliko nanosa boje i kistom.

Boje su čiste,smjele i drske, sukobljavaju se međusobno u težnji da se, igrajući našom percepcijom, skrene pogled od motiva, bio on opipljiv ili apstraktan i da ga stavi u podređen položaj u odnosu na emocije koje će da proizvede.

Sve slike su urađene akrilom na platnu, a upravo je tehnika ta koja je omogućila autorici da se smjelo zaigra bojom i organskim prelazima s površine na površinu.

U danima sive svakodnevice Sabinine slike su svakako odličan način da se napunimo pozitivnošću i životom koji nam nudi njen kreativni rad.

Izložbu možete pogledati u narednih 7 dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh