Kultura

Mladi Blagaja i Mostara idu stazom bosanskih vitezova

U organizaciji Doma kulture Blagaj, osnovnih i srednjih škola Mostara, te Muzeja Hercegovine, Centra za kulturu Mostar i Blagajskog kulturno-umjetničkog društva, u Blagaju će se u subotu održati manifestacija pod nazivom ‘Stazom bosanskih vitezova’.

Manifestacija pod nazivom 'Stazom bosanskih vitezova' - PR/Haber.ba

U sklopu programa planiran je pohod mladih i građana prema Starom gradu i defile konjanika, dok će se centralni program održati u Stjepan-gradu gdje će biti upriličen igrani program, kratki historijski prikaz i sat historije. U podnožju Starog grada održat će se zabavni dio programa.

Okupljanje učesnika predviđeno je kod Šehidskog turbeta Blagaj, gdje će se formirati povorka koja će se potom zaputiti prema Starom gradu.

Mi smo se odlučili da to u saradnji sa svojim partnerima, prvenstveno zbog omladine, obavimo na jedan drugačiji način. Uz okupljanje mladih, u planu je i defile prema Starom gradu Blagaj, sa časom historije i naravno sa jednim umjetničkim performansom, rekao je na današnjoj konferenciji za medije u ime domaćina Saudin Guja.

Organizatori su ovog puta u odnosu na ranija obilježavanja pripremili i neke nove zanimljive sadržaje.

Imamo i defile konjanika prema Starom gradu Blagaj. Oni polaze nešto kasnije iz tehničkih razloga, da ne bi došlo do nekih problema tokom kretanja kolone. Na tvrđavi Stari grad Blagaj je centralni program koji počinje sa intoniranjem himne, podizanjem zastave, kratkim performansom naših umjetnika i časom historije profesora Envera Imamovića, dodao je.

U nekim historijskim dokumentima Stari grad Blagaj, zanimljivo, spominje se 1. marta 1423. godine. I to je jedan od razloga zbog kojih će Dan nezavisnosti između ostalog biti obilježen na vrijednom spomeniku države Bosne i Hercegovine.

Područje Starog grada Blagaja svakako puno znači u tom segmentu, jer je to bilo središte titularne bosanske vlastele stoljećima, od kojih bi izdvojio Sandalja Hranića, Stjepana Kosaču i princezu Katarinu, kasnije kraljicu Katarinu, kazao je Asim Krhan iz Muzeja Hercegovine.

Jedan od ciljeva manifestacije je i upoznavanje i učenje mladih o kulturno-historijskom naslijeđu Blagaja – bisera kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Manifestaciju će osim osnovnih i srednjih škola podržati i Narodno pozorište Mostar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh