Kultura

Osnovna škola “Srednje” primjer odgojne i obrazovne ustanove i u vrijeme pandemije

Osnovna škola “Srednje” nalazi se u ruralnom području općine Ilijaš, a pojedini učenici od škole su udaljeni i više od 20 kilometara.

Osnovna škola "Srednje" - PR / Haber.ba

Iako bi im online nastava bila dostupna na samo nekoliko klikova, nažalost postoje problemi koji otežavaju praćenje ovakvog oblika nastave.

Prvi koji se javlja je geografska lokacija ovog naselja i vrlo slaba pokrivenost internet konekcijom, kao i nedovoljan broj uređaja kako bi sva djeca nesmetano mogla pratiit nastavu, u čemu je podršku pružio i Institut za razvoj mladih KULT kroz inicijativu ‘Daruj opremu za online nastavu!’.

Menadžment škole zajedno s nastavnicima ništa nije prepuštao slučaju i u roku od 24 sata, od donošenja odluke o online pohađanju nastave, osposobili su platformu Google for Education preko koje učenici prate nastavu. “Imali smo ranije iskustvo s radom na ovoj platformi, dok su učenici pohađali Školu skijanja, tako da samo uz angažman nastavnika, praktično preko noći, uspjeli izvršiti određene korekcije i pripreme te platformu u potpunosti staviti u funkciju već 13. marta“, izjavila je Dženita Čehajić Kulo, direktorica Osnovne škole ‘Srednje’.

Prvi problem vezan za internet konekciju rješavaju u saradnji s BH Telecomom, a čak 85 učenika nema stalni pristup internetu. Tokom protekle sedmice prvi učenici dobili su mogućnost korištenja 700 MB mobilnog interneta dnevno u svrhu praćenja online nastave.

Problem nedostatka uređaja kod učenika ova škola je rješavala vlastitim angažmanom. Dio računara koje je škola posjedovala je dala učenicima na revers, a značajan broj su donirali zahvaljujući različitim donatorima. Osnovna škola ‘Srednje’ u protekle tri sedmice, zahvaljujući podršci različitih donatora, omogućila je 36 uređaja za svoje učenike i prema njihovim informacijama sada svi učenici imaju potrebnu opremu. Institut za razvoj mladih KULT, zahvaljujući donacijama fizičkih lica, danas je donirao 3 tableta u vrijednosti oko 500,00 KM koji će biti proslijeđeni učenicima u potrebi.

Angažman nastavnog osoblja nije stao samo u podršci učenicima i njihovim porodicama u nabavci opreme i mobilnog interneta, već su se stavili na raspolaganje cijeloj zajednici. Slobodne dane koriste kako bi starijima i osobama u potrebi dopremili potrebna higijenska sredstva i druge potrepštine.

Osnovna škola ‘Srednje’ može poslužiti kao dobar model kako i u vanrednim okolnostima pružati u isto vrijeme i odgojnu i obrazovnu ulogu.

Pridružite se inicijativi “Daruj opremu za online nastavu!” kroz formiranje punkta u svojoj lokalnoj zajednici ili kao donator opreme. #darujzanastavu


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh