Kultura

Gudeljević na svjetskoj UNESCO konferenciji: Kultura u BiH pretrpjela veliku štetu zbog pandemije

– Do danas, na državnoj razini nisu poduzete mjere za oblast kulture niti je još uvijek uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata COVID-19, rekla bh. ministrica civilnih poslova

UNESCO - Buka.com

U organizaciji UNESCO-a danas je održana videokonferencija ministara kulture iz cijelog svijeta na kojoj su učestvovala 122 ministra. Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, je, između ostalog, istakla da je kultura u BiH kao i u drugim državama pretrpjela veliku štetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Teško je u ovom trenutku napraviti preciznu procjenu, ali činjenica da su sve redovite kulturne aktivnosti prekinute već dovoljno govori o šteti koju trpimo. Danas su naše galerije, kazališta i koncertne dvorane u virtualnom svijetu jedne univerzalne komunikativne zajednice koja se nalazi izvan okvira svake galerije i svake kazališne dvorane. Koliko je važno što danas gledamo snimke predstava bh. kazališta toliko brine saznanje da su institucije kulture ostale bez redovitih prihoda na dnevnoj razini”, naglasila je Gudeljević.

Odgovarajući na pitanje kako obnoviti kulturu, ministrica je istakla da je BiH decentralizirana država što će, kada pandemija završi biti dodatan problem za obnovu kulture, jer se odluke o ulaganju u kulturu donose na nekoliko sasvim različitih nivoa uz uvjerenje da će svi, ma koliko imali podijeljenu vlast i različite političke poglede imati jedinstven cilj, a to je pomoći kulturi i kulturnom blagu BiH.

“Do danas, na državnoj razini nisu poduzete mjere za oblast kulture niti je još uvijek uspostavljen poseban fond za ublažavanje efekata COVID-19. Veliki problem predstavlja i činjenica da na državnoj razini još uvijek nije usvojen budžet za 2020. godinu. Nema redovitih natječaja za kulturu, a koji uobičajeno osnažuju i ohrabruju kulturne djelatnike i institucije kulture da stvaraju”, pojasnila je Gudeljević

No, uprkos svim problemima, BiH je kulturom bogata zemlja.

“U protekla dva mjeseca smo neke od naših bogatstava prijavili za UNESCO liste kulturnog blaga. Na tim prijavama se nalazi kultura iz svih dijelova BiH što nam daje nadu i vjeru da ćemo i kada prođe ovaj težak period brzo pronaći mehanizme da pomognemo našoj kulturi, našim kulturnim djelatnicima i svim žiteljima BiH”, optimista je Gudeljević.

Ministrica je naglasila da se u saradnji s UNESCO-m provodi istraživanje o utjecaju pandemije na institucije kulture u BiH. Svim institucijama kulture u BiH je distribuisan poziv za projekte koje je otvorio UNESCO. Sve institucije kulture u BiH će 15. maja organizovati svoje aktivnosti online na interaktivnoj mapi ICOM-a.

Na kraju izlaganja Gudeljević je istakla da je BiH zemlja čiji žitelji znaju da se nasmiju kada su u nevolji, koji mogu da skupe snagu u nevolji, i koji iz nevolje izađu hrabriji razmišljanjem i voljom da ponovno grade porušeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh