Kultura

Simboličan video: Ramazanska poruka Idriza Hasanovića

Da su božiji putevi zaista nepredvidivi govori i život Idriza Hasanovića. Rođen je 3. 3. 1991. u mjestu Osmače kod Srebrenice, odakle je u ratu izbjegao sa porodicom za Sarajevo.

Idriz Hasanović - Screenshot

Osnovnoškolsko obrazovanje je i započeo u Sarajevu, a nastavio i završio u Zagrebu, nakon čega upisuje zagrebačku medresu dr. Ahmed Smajlović. Na adresu mešihata islamske zajednice u Zagrebu, stigao je potom dopis iz Omana kojim se nudila stipendiju jednom učeniku iz Hrvatske, prenose “Vijesti“.

Idriz nije oklijevao, prijavio se i dobio stipendiju. U Omanu je upisao studije šerijatskih nauka koje je krajem 2015 god. uspješno završio, te biva postavljen na privremeni rad kao imam u Medžlisu Islamske zajednice Pula. Od 2017 god. radi kao profesor Kur’ana i islamskog vjeronauka u Islamskoj gimnaziji u Zagrebu i iste godine biva postavljen za glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Varaždin u Republici Hrvatskoj, a svaki svoj slobodan trenutak koristi da dođe u svoju Bosnu i Hercegovinu i rodnu Srebrenicu.

Sudionik je na brojnim svjetskim i regionalnim takmičenjima Kur’ana, tekstopisac je i govori arapski jezik, izvođač je ilahija i kasida i član grupe Ehli Iman, a svira i nekoliko orijentalnih instrumenata kao što su naj i ud.

Za Ramazan koji je ove godine drugačiji, jer su džamije zatvorene i nema mirisa zajedničkih iftara i klanjanja u džematu, odlučio je svima nama simboličnim videom koji upravo o tome i govori uputiti ramazansku čestitku.

Video produkcija: Adi Herić i Dino Bubalo

Tekst: Idriz Hasanović


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh