Kultura

Banja Luka – Ramazanske teravije će biti klanjane u Ferhadiji nakon 21 godinu

Turska agencija za međunaronu saradnju i koordinaciju (TIKA) užurbano radi na dovršetku obnove banjalučke džamije Ferhadija. Najavljuju da će džamija do ramazana biti osposobljena za klanjanje teravih-namaza, a kompletna obnova bi trebala biti okončana do kraja ove građevinske sezone.

No image - Haber.ba


Ferhadija (Foto: Oslobođenje)

Direktor TIKA-e za Balkan i Istočnu Evropu Mahmut Cevik je predvodio visoku delegaciju Agencije u obilasku Ferhadije. Tom prilikom ja za Anadoliju kazao da TIKA, uporedo sa brojnim projektima u oblasti obrazovanja, zdravstva i drugih sektora, radi i na projektima očuvanja kulturno-hstorijske baštine BiH. Kao primjere naveo je obnovu Konjičke ćuprije, Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, Kuršumlije džamije u Maglaju, izgradnju Mevlevihane u Sarajevu, obnovu rodne kuće prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića u Bosanskom Šamcu i drugo.

Podsjetivši da je banjalučka džamija Ferhadija srušena u toku agresije na BiH, Cevik je kazao da će sad, nakon 21 godinu, u njoj ponovo biti obavljani namazi i molitve.

“Džamiju Ferhadija ćemo osposobiti za klanjanje namaza do predstojećeg svetog mjeseca ramazana, a do kraja tog mjeseca očekujemo da privedemo kraju i ostatak radova”, kazao je Cevik.

Istakavši da TIKA radi kompletan projekat ostatka obnove Ferhadije, što uključuje obnovu i objekta i dvorišta džamije, Cevik je dodao da će naredne sedmice biti provedena i preostala tenderska procedura za završne radove u džamiji.

Ferhadija je simbol Banje Luke i BiH

Banjalučki muftija Osman Kozlić se i ovom prilikom zahvalio Turskoj za svesrdnu pomoć koju pruža BiH i kazao da je već izvjesno da će ovoramazanske teravije biti klanjane u Ferhadiji.

“Svi radovi će biti završeni u toku ove sezone. Trenutno se radi na uređenju i malterisanju unutrašnjosti džamije. Ostaje još kaligrafski i dekorativni dio posla, koji zahtijeva više vremena. Za dovršetak tih radova treba nam još dva do tri mjeseca”, kazao je muftija Kozlić.

Podsjetivši da je Ferhadija srušena 7. maja 1993. godine i da Islamska zajednica u BiH taj datum obilježava kao Dan džamija, Kozlić je kazao da je Ferhadija jedan od simbola Banje Luke i cijele BiH.

U toku agresije na BiH u periodu 1992.-1995. na prostoru BiH je porušeno 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Radovi pod nadzorom UNESCO-a

Radovi na obnovi Ferhadije vode se pod nadzorom UNESCO-a i Komisije za očuvanje spomenika BiH.

TIKA je radove na obnovi Ferhadije započela u martu i oni se realiziraju u dvije faze. U prvoj fazi se radi na dovšretku ranije započetih radova na samom objektu džamije, te obnova dva turbeta i cijelog dvorišta džamije. U drugoj fazi će biti izvođeni radovi na dekoraciji, kao što su kaligrafski i drugi radovi, a koji će biti započeti u narednim danima.

(oslobodjenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh