Kultura

Saopšenje – Sinoć u Mostaru predstavljena knjiga Miljenka Buhaca "U Mostar ako kreneš"

Knjiga Miljenka Buhača „U Mostar ako kreneš“ izazvala je veliki interes javnosti i mostarske publike koja je sinoć bila i na promociji ove knjige u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru.

No image - Haber.ba


Promocija knjige (Foto: Haber.ba)

Promociju knjige organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Mostar, u čijoj je nakladi i izašlo ovo drugo, dopunjeno prozno izdanje.

Buhačevu knjigu predstavio je urednik knjige i književnik Dragan Marijanović i književnik Elvedin Nezirović, dok je ulomke iz knjige čitao glumac i književnik Ivo Krešić. U glazbenom dijelu programa nastupio je gitarist Perica Grujić.

Marijanović je naglasio da je i ovo Buhačevo izdanje posebno značajno jer je mostarska proza dosta siromašna. „I nove priče koje je Buhač dodao u ovom drugom izdanju su na tragu ranije objavljenih. One su kombinacija ruralnog i urbanog mentaliteta, a Buhač se nije ogradio od nečega što možemo nazvati ‘brđanski mentalitet’. Njegovi su likovi nevjerojatna kombinacija od onih intelektualaca do pravih ‘međeda’ i otkrivaju nam pravu Hercegovinu, a tko zna koliko Hercegovina i imamo. Sve je puno crnog humora, ali nas taj humor neće uvijek nasmijati“, rekao je Marijanović.

„Zbirka sadrži deset tematski ujednačenih priča, smještenih u vrijeme koje nazivamo poratnim i u prostor koji bismo mogli nazvati zapadnohercegovačkim, ali su sudbine Buhačevih likova i izvanvremenske i izvanprostorne, što ih, zapravo, čini univerzalnim. Buhačeva pripovjedačka tehnika zasniva se na jednostavnoj naraciji, kratkim i točnim dijalozima, prilagođenim, u jezičkom smislu, govornom području kojemu likovi i pripadaju, odnosno zapadnohercegovačkoj ikavici, te vrlo upečatljivoj ironiji i crnom humoru koji pričama daju specifičan kolorit. Svoje likove, pogotovo njihova psihološka obilježja, Buhač kreira kroz mentalni kod ljudi iz sredine koju odlično poznaje, zbog čega njegovi junaci izgledaju uvjerljivo i stvarno.“, kazao je između ostalog Nezirović.

Predstavljanjem knjige moderirao je tajnik Napretkove podružnice Vanja Gavran koji je rekao da svi koji se bave kulturom, ne samo u Mostaru već i šire, a to se posebno odnosi na književnost i na Buhača, pisanjem o stvarnosti bježe od te stvarnosti, želeći tu stvarnost promijeniti upravo kulturom, što i nije lako. Dodao je da je svima u Napretku iznimno drago što svojim radom mogu pridonijeti mijenjanju stvarnosti na bolje, a to čine i ovom knjigom.

Sam autor nije krio zadovoljstvo što je i ova knjiga ugledala svjetlo dana. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se knjiga tiska, a posebno je zahvalio svojom obitelji koja ga neizmjerno podržava u njegovom radu.

Na jesen će knjiga biti predstavljena i u nekoliko drugih Napretkovih podružnica.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh