Politika

Koalicija “Prvi mart”: Ustavni sud će ove godine presuditi o 9. januaru

Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ upozorava da je Venecijanska komisija dala mišljenje po kojem se 9. januar smatra diskriminirajućim i neprihvatljivim datumom obilježavanja Dana RS-a, te da se u ovoj godini očekuje i presuda Ustavnog suda BiH kojom će se zatražiti promjena datuma u narednom periodu.

Koalicija "Prvi mart" - Arhiva

„Smatramo da građani i građanke Bosne i Hercegovine moraju konačno dobiti jedan zajednički okvir obilježavanja državnih i vjerskih praznika, koji će promovirati različitosti i ohrabriti međureligijski i međuetnički dijalog. To je put kojim ova zemlja treba da ide, a prakse koje narušavaju slobode i princip ravnopravnosti treba ukloniti, kako putem presuda, tako i kroz nastojanje da politički lideri pronađu adekvatna rješenja za zdravu izgradnju povjerenja u zemlji,“ rekao je Almir Salihović, koordinator „Prvog marta“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh