Politika

Komšić i Nikšić: BiH potrebna ujedinjena ljevica

Predsjednici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić na tribini “Treba li Bosni i Hercegovini ujedinjena ljevica?”, održanoj u ponedjeljak u Mostaru, složili su se kako je Bosni i Hercegovini potrebna snažna i ujedinjena ljevica.

Željko Komšić - Nezavisne

Organizatori tribine bili su Centar za kritičko mišljenje i portal tacno.net, a u obraćanju nazočnima Komšić je kazao kako u BiH, suprotno uvriježenom mišljenju, većina građana preferira lijeva politička stajališta, prenosi Fena.

– Uvjeren sam da od 45 posto građana koji nisu izašli na protekle izbore, većina njih su ljevičari. Problem stranaka koje se kreću lijevo od centra je taj što nismo našli način kako izaći pred te ljude i natjerati ih da izađu na izbore – ustvrdio je Komšić.

Po njegovom mišljenju, nije pitanje hoće li doći do ujedinjenja ljevice u BiH, već kada će se to dogoditi.
– BiH nema druge alternative, ali to će se dogoditi samo ako ne budemo robovi svoje sujete i shvatimo kakvu imamo odgovornosti prema tek rođenoj i djeci koja će se tek roditi. Dok je ljevica podijeljena oni će vladati – istaknuo je Komšić.

Po riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, samo ujedinjene političkih stranaka lijeve orijentacije nije toliko bitno, koliko je bitno postići konsenzus između tih stranaka o ključnim pitanjima za BiH.

– Za početak se možemo dogovoriti kakvu BiH želimo i za kakvu ćemo se BiH boriti. Na toj ideji možemo privući veliki broj ljudi. Zajedništvo nam treba odmah i ako postignemo taj konsenzus koji nam sada nedostaje, ujedinjenje će biti samo formalan stvar – dodao je Nikšić.

Prvi čovjek SDP-a BiH naglasio je kako su stranke koje baštine ideju socijaldemokracije u BiH, prije svega, snažne na područjima gdje živi bošnjačka većina te da je to problem s kojim se ljevica mora pozabaviti.
– Ne volim pričati u tim kategorijama, ali to je činjenica. Stranke ljevice moraju se otvoriti prema područjima na kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo i prema Republici Srpskoj – kazao je Nikšić.

On je dodao kako se stranke ljevice, također, moraju početi baviti nacionalnim pitanjem u BiH.
– Dosad smo ignorirali taj problem i to je, po mom mišljenju, bila greška. Strahovi o dominaciji jednog naroda nad drugim možda nisu utemeljeni, ali su prisutni. Na tim strahovima svoje politiku grade nacionalne stranke i zlorabe te strahove za svoje političke ciljeve – smatra Nikšić.

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz uvjeren je da BiH može imati snažnu ljevicu koja će biti građanska alternativa etnonacionalnim strankama.

– Želio bih da večeras počnemo pričati, ne samo o partikularnim interesima političkih stranaka, već o tome što su to zajedničke vrijednosti i kako što bolje čuvati, branite i plasirati ideje antifašizma u politički prostor BiH – dodao je Gratz.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dr. sc. Nerzuk Ćurak istaknuo je kako je ujedinjenje ljevice u BiH nužnost.

– U zemlji koja u svojih 20 godina postratne egzistencije svjedoči o nemogućnosti da se na političkim osnovama nacionalnog organiziranja konstituira održiva politička zajednica, gotovo kao imperativ nameće se konstitucija onog političkog spektra kojem nacija nije ključna u političkom organiziranju – kazao je profesor Ćurak.
Po njegovim riječima, ne mora se ići u pravcu ujedinjenje svih političkih stranaka lijeve orijentacije, već bi za početak dobro rješenje bilo uspostavljanje snažne predizborne koalicije ključnih lijevih stranaka, što je do sada izostalo.

Profesor Ćurak upozorio je da je daytonski ustav “neprijatelj političkih stranaka koje nisu nacionalno organizirane” te da dovodi do toga da i lijeve političke stranke odvodi u nacionalizam.

– Da bi ljevica eventualnim dolaskom na vlast to promijenila, mora se objaviti kao protivnik ovakvog koncepta države. To znači da bi morali ponuditi agendu koja u potpunosti nadilazi ključna pitanja ove države koja se reduciraju na nacionalno, a to su pitanja socijalne naravi. Da bi se u svemu tome uspjelo, ljevica ne bi trebala sudjelovati u vlasti daytonske države sve dok ne dobije apsolutnu većinu u parlamentu – zaključio je profesor Ćurak.

Sudionici tribine osvrnuli su se i na zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, održanog proteklog vikenda u Mostaru, istaknuvši kako su ideje iznesene u izjavi usvojenoj na zasjedanju pokušaj daljnje podjele i slabljenja BiH te da takvoj politici treba reći ne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh