Politika

DF: SDA i HDZ žele izvršiti ekonomski državni udar

Predsjedništvo Demokratske fronte na jučerašnjoj sjednici dalo je punu podršku politici koju članovi te stranke vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima.

Željko Komšić - Nezavisne

Ističu da ekonomski program DF-a ”Vizija 14-22” promovira depolitizaciju u upravljanju javnim poduzećima, a cilj im je u javna poduzeća uvesti princip stručnosti i da njima rukovode najbolji eksperti iz date oblasti, a nikako politički podobni kadrovi, prenosi Fena.

Iz DF-a navode da su to poduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen, te da neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo po zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog natječaja u resorima kojima upravljaju njihovi ministri.

Predsjedništvo DF-a dalo je punu podršku svojim ministrima na svim nivoima vlasti da ustraju u primjeni DF-ovog programa i nastave provoditi osnovne politike stranke i štititi zakonitost i javni interes u upravljanju javnim poduzećima.

Najavljeno uvođenje novih propisa kojima će biti reguliran izbor upravnih i nadzornih odbora u javnim poduzećima, a koja su nesumnjivo protivna važećem Zakonu o gospodarskim društvima, DF smatra nezakonitim i ravnim ekonomskom državnom udaru.

Naglašavaju da će njihovi predstavnici u vlasti poduzeti sve mjere da zaštite zakonitost u radu Vlade, onih ministarstava kojima upravljaju ministri iz DF-a, te javnih poduzeća koja se nalaze u njihovim resorima.

Navode da je zakonom nedvosmisleno propisano da su vlasnici javnih poduzeća resorna ministarstva i da je pokušaj izmjene te činjenice krnjom odluke Vlade put u kaos.

Iz DF-a su naglasili da je osnovni zadatak svakog trenutnog člana upravnih i nadzornih odbora, odnosno članova uprave, zaštita zakonitosti u radu tvrtke, te da imaju obavezu da odbiju provesti nezakonite odluke koje bi donijela Vlada FBiH, u čemu će imati punu podršku DF-a.

”Pozivamo sve političke stranke, nevladine organizacije i međunarodnu zajednicu da nam se u tome pridruže. Na kraju, Predsjedništvo DF-a želi i ovim putem izraziti žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost BiH i put u EU i NATO” priopćeno je iz DF-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh