Politika

SULJAGIĆ: Čavara gura FBiH u ekonomski kaos

Pozivam predsjednika Federacije BiH da još jednom pročita Zakon o privrednim društvima, prije nego što na sebe preuzme odgovornost za guranje ekonomije Federacije u potpuni kaos, poručio je član Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić.

Emir Suljagić - Nap.ba

Suljagić je reagirao na izjavu Marinka Čavare koji je kazao da će „”priječiti samovolju ministara DF-a koji sprječavaju provođenje zajedničkih odluka i politike Vlade FBiH, kao i programskih načela koja su dogovorena radi uspostavljanja parlamentarne većine u FBiH”.

– Ne može se dopustiti bilo čija samovolja u upravljanju imovinom FBiH, odnosno takve samovolje koje su postojale u prošlosti, kazao je Čavara, piše “Oslobođenje”.

Ministri HDZ-a po naredbi lidera HDZ-a Dragana Čovića bojkotirat će do daljnjeg sjednice Vlade FBiH, sve dok se na dnevnom redu ne nađe stavljanje van snage Odluke kojom bi se ukinula mogućnost da resorni ministri upravljaju državnim kompanijama, čime bi sve prešlo u nadležnost Vlade FBiH.

U tom bi slučaju, kako je to Čović isplanirao glasovima ministara HDZ-a i SDA mogli preglasavati DF-ove, koji se protive daljnjim podjelama na ekskluzivno bošnjačku i hrvatsku imovinu u FBiH.

– Pozivam Čavaru da ode u registar Komisije za vrijednosne papire i da tamo provjeri ko je upisan kao vlasnik javnih poduzeća. Vidjet će da su to resorna ministarstva, naglašava Suljagić za novinsku agenciju Patria i dodaje:

– Tamo gdje im to treba kao što je slučaj sa HT Eronetom ili BH Telecomom, onda tu nije potrebna odluka Vlade, a tamo gdje im to ne odgovara kao što je slučaj sa Ministarstvom za energetiku, industriju i rudarstvo onda Vlada treba da donosi odluke ko će biti imenovan u rukovodstva.

DF je jasan po tom pitanju od prvog dana, i Suljagić podcrtava da svi ljudi koji su u mandatu moraju i trebaju, osim ako su se ogriješili o zakon, ostati do kraja mandata na rukovodećim pozicijama, a tamo gdje im je istekao biti izabrani na konkursu.

– Za razliku od Čavare, nemamo namjeru da bijemo bitke iz 2011. godine, niti građani Federacije treba da to trpe. Ovo je nova većina, i ona je rezultat sporazuma kojim se ni na koji način ne predviđa nezakonito uklanjanje uprava, i što se ne uklapa u političku platformu na temelju koje je i nastala ova koalicija, kaže Suljagić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh