Politika

Vlada bh. entiteta RS: Zbog suše gubici preko 156 miliona KM

Vlada bh. entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je danas Informaciju o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju u 2015. godini.

Vlada RS - RTRS

Vremenske prilike uslovile su pojavu suše, čije će se posljedice manifestovati u agrarnom sektoru RS u cjelini. Posebno su ugrožene najznačajnije poljoprivredne regije (Semberija, Posavina i Lijevče Polje), što će uzrokovati ogromne gubitke u proizvodnji.

Prema privremenim procjenama komisije, gubici će iznositi preko 156 miliona KM, saopšteno je iz Vlade RS.

Prema procjenama stručnih službi Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS i Poljoprivrednog instituta RS, najugroženija kultura je kukuruz, zatim povrće na otvorenom polju i voćarska prozvodnja, prenosi “RTRS”.

Vremenske prilike negativno utiču i na stočarsku proizvodnju posebno u sektoru mljekarstva, peradarstva i svinjarstva.

Pored suše, u proteklom periodu na poljoprivrednim usjevima značajnu štetu pričinilo je i olujno nevrijeme i grad koji je zahvatio jedan broj opština u RS. Ukupna šteta od grada, prema procjenama opštinskih komisija sa terena, iznosi 14.641.320 KM.

Međutim, prognoze za naredni period ukazuju na to da će se ovakve vremenske prilike nastaviti i u nerednom periodu, što će u velikoj mjeri doprinijeti smanjenju prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh