Politika

Čavić: Očekujem da Ustavni sud BiH donese odluku na osnovu pravnih činjenica

Očekujem da Ustavni sud BiH donese odluku na osnovu pravnih činjenica, a ne na osnovu političkih zahtjeva, izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i bivši predsjednik Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Dragan Čavić - Faktor.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je počeo dvodnevno plenarno zasjedanje na čijem dnevnom redu je i ocjena ustavnosti Zakona o praznicima RS, odnosno dijela koji se odnosi na proslavu 9. januara – Dana RS. Ocjenu ustavnosti tražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Čavić je rekao kako je u funkciji bivšeg predsjednika i poslanika u Narodnoj skupštini RS ranije bio na ročištu u okviru tima RS, sa Milom Dmičićem i Željkom Mirjanićem, doktorima pravnih nauka.

“Mi smo iznijeli snažne argumente koji osporavaju sve navode iz apelacije. Želim da vjerujem da će ta odluka biti odbacujuća u odnosu na apelaciju Bakira Izetbegovića, ukoliko to ne bude, onda je Ustavni sud BiH potvrdio svoje političko djelovanje i nema nikakve dileme da svi mi iz Narodne skupštine, koji smo glasali za Deklaraciju u vezi sa ovim pitanjem, ćemo ostati apsolutno pri tome da ta deklaracija u potpunosti ostvari svoju primjenu”, rekao je Čavić.

Narodna skupština RS ranije je usvojila Deklaraciju u kojoj se navodi da “Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh