Politika

ZAVRŠENE KONSULTACIJE KOD DODIKA: Odbačena odluka Ustavnog suda, bh. entitet RS će provesti referendum o Danu RS

Najviši zvaničnici Republike Srpske danas su nakon višesatnog sastanka u Palati Republike, koji je sazvao predsjednik RS Milorad Dodik, odlučili dase se u narednom periodu raspiše referendum na kome će se građani RS izjasniti o tome da li podržavaju Odluku Ustavnog suda BiH o Danu RS i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

Milorad Dodik - Slobodna-bosna.ba

Odluka Ustavnog suda BiH o tome da 9. januar proglasi kao neustavan Dan RS je na sastanku odbačena kao neprimjenjiva, a svi učesnici razgovora ostali su pri Deklaraciji Narodne skupštine RS, piše “Slobodna-bosna“.

Mada je u Dodikovom pozivu na ovaj sastanak spominjana opcija pozivanja zvaničnika RS u državnim institucijama na bojkot rada, to nije usvojeno.

“Dogovorili smo se jednoglasno da se odbije odluka Ustavnog suda BiH i da ostajemo pri Deklaraciji koju je donijela Narodna skupština RS”, rekao je Dodik.

On je najavio i referendum u RS na kojem bi se narod izjasnio da li podržavaju odluku Ustavnog suda BiH i da li su za to da 9. januar ostane Dan RS.

-Dogovoreno je da prestavnici RS predlože promjenu Zakona o Ustavnom sudu koji treba da se usvoji u roku od 120 dana i da se izbace strane sudije iz tog suda. Ukoliko se to ne dogodi, RS će odlučiti o daljem sudjelovanju srpskih predstavnika u institucijama BiH, rekao je Dodik.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da se zvaničnici RS protive da Ustavni sud nastavi da radi ono što je radio OHR.

„Donošenjem novog zakona Ustavni sud ne bi više bio politički faktor. Ovo je problem preko kojeg se ne može preći, a on se tiče i Hrvata i Bošnjaka i zasigurno sve to nije ni u njihovom interesu“, rekao je Bosić.

Lider Socijalističke partije RS Petar Đokić kazao je da će RS sačekati da li će biti spremnosti drugih naroda da ide promjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a potom će se srpski zvaničnici opet sastati i donijeti odluku.

Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da su zvaničnici večeras konstatovali da je Odluka Ustavnog suda neodrživa i da su je donijele strane sudije kojima je mandat istekao prije pet godina.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da su svi učesnici sastanka pokazali da se ne odriču Dana RS 9. januara i da će Republika Srpska nastaviti da ga slavi.

„Pozivamo sve u FBiH da sjednemo i kreiramo i usvojimo zakon o Ustavnom sudu BiH gdje više neće biti preglasavanja jednog ili dva naroda nego će se donositi odluke na dobrobit svih“, rekao je Borenović.

Predsjednik NDP Dragan Čavić rekao je da je današnji stav jedinstven stav svih političkih faktora u RS. „Niko od nas nije spreman da žrtvuje identitet RS zarad bilo kakvog političkog cilja“, rekao je Čavić i podsjetio da su dvojica sudija Ustavnog suda BiH bivši visoki funkcioneri SDA.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić i predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, Inicijativi predsjednika Srpske odazvali su se predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u aprilu Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh