Politika

Predsjedništvo DF-a: Gdje god možemo, dat ćemo svog kandidata za načelnika i gradonačelnika

PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE

Demokratska fronta DF - N1

Na sjednici održanoj u Bihaću, Predsjedništvo DF-a je utvrdilo platformu za učešće na predstojećim lokalnim izborima, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Osnovni zaključak je da će članstvo, organizovano kroz mjesne odbore, općinske i kantonalne organizacije odlučivati o kandidatima, o listama ,kao i o eventualnim koalicijama na narednim općinskim izborima, od kojih ova stranka mnogo očekuje. Bit će to potvrda da smo u proteklom periodu vukli prave poteze, a ova odluka znači s jedne strane, povjerenje rukovodstva stranke prema „bazi“ (članstvu i simpatizerima) a s druge i pojačanu (apsolutnu) odgovornost te iste baze za rezultate izbora. Rukovodstvo stranke će u ovom procesu biti servis članstvu i organima stranke na nivou mjesnih odbora, opštinskih i kantonalnih oblika djelovanja.

DF će sa samostalnim listama za općinska vijeća ići u svim sredinama u kojima imamo organizaciju.

Također, DF će, prema procjeni članstva, tamo gdje imamo kandidata koji ispunjava kriterije koje od njega građani očekuju, ići i sa svojim kandidatom za nečelnika općine ili gradonačelnika.

U situaciji kada DF nema adekvatno i za građane optimalno rješenje za poziciju načelnika ili gradonačelnika, organi stranke do nivoa kantona sami će odlučiti da li i s kim da idu za zajedničkog kandidata koga će podržati, bio on iz neke druge stranke ili nezavisni kandidat.

Predsjedništvo stranke je na istoj sjednici odredilo i grupu za razgovore sa drugim političkim subjektima o saradnji i eventualnom zajedničkom nastupu na izborima, te donijelo odluku o formiranju grupe za izradu izborne strategije.

Na istoj sjednici Predsjedništvo je odredilo formu i nosioce djelovanja stranke u svim relevantnim područjima bitnim za život građana, čime će ova stranka ponuditi moguća rješenja i odgovore na sva pitanja koja opterećuju našu svakodnevnicu. Također, reaktiviran je i rad Političke akademije Demokratske fronte.

Sjednica Predsjedništva je održana u Bihaću, što je početak nove prakse da najviši organi stranke svoje sjednice drže širom BiH.

Nakon sjednice Predsjedništva, u večernjim satima je u Domu kulture u Bihaću održana proširena sjednica Kantonalnog odbora DF-a Unsko sanskog kantona. Ovom skupu prisustvovalo je oko 400 članova DF-a iz mjesnih, opštinskih i kantonalnih organa, uz brojne simpatizere stranke. Na skupu kojem se obratio predsjednik stranke Željko Komšić i na kojem je vođen otvoren i iskren razgovor sa članstvom, čuo se i podatak da ova stranka jača, da ima sve više pristalica, da se za sedam dana prijavi preko stotinu novih članova.

I ovaj skup je pokazao da rastemo, da dobijamo nove članove i simpatizere, da vučemo prave poteze, da smo autentična i građanska stranka, da sve više postajemo i lider bh. ljevice!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh