Politika

Delegacija SDA u Stocu, Džaferović poručio da nije dobro kada se podrška daje samo jednom narodu

U Stocu su danas boravile dvije političe delegacije, jedna iz Zagreba druga iz Sarajeva. Sa predstavnicima hrvatskog naroda razgovarali su zamjenik hrvatske Vlade Božo Petrov i hrvatski ministar vanjske politike Miro Kovač. Poručili su kako će se boriti za prava hrvatskog naroda u Stocu.

Šefik Džaferović - Nezavisne.com

Sa predstavnicima iz “Inicijative za Stolac” sastali su se neki od najviše pozicioniranih članova SDA. Iz ove političe stranke su sve građane Stoca pozvali na smirivanje tenzija, koje su zaoštrene nakon lokalnih izbora u zemlji 2. oktobra.

Lokalni izbori prekinuti su u Stocu, nakon što je na jednom biračkom mjestu došlo do fizičkog sukoba. Iz HDZ-a BiH za incident optužuju članove iz “Inicijative za Stolac” i njihovog kandidata za načelnika Stoca Salmira Kapalana. Iz “Inicijative za Stolac”, koja okuplja i Bošnjake i Hrvate i Srbe poručuju da je do incidenta došlo “jer općinska organizacija HDZ BiH već godinama provodi nasilje nad stanovnicima Stoca, a 2. oktobra pokušali su izvršiti i izbornu krađu”.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović rekao je da podršku daju Inicijativi za Stolac i svim građanima ovog grada.

“Insistiramo na utvrđivanju svih činjenica koje su dovele do prekida izbora u Stocu. Više je nego očigledno da je jedan dio lokalne administracije pokušao da učestvuje u izbornim prevarama”, rekao je Džaferović. On je pozvao CIK da poništi izbore u Stocu i raspiše nove.

Komentarišući posjetu Stocu političara iz Zagreba Džaferović je rekao da su iz susjednih zemalja dobrodošli u BiH, ali nije dobro ako podršku daju samo jednom narodu. Također, rekao je da nije siguran da je delegacija iz Hrvatske ispoštovala procedure prilikom dolaska u BiH.

Salmir Kaplan, kandidat za načelnika Stoca u ime “Inicijative za Stolac” rekao je da izbori u ovom gradu nisu prekinuti jer neko želji nasilje, već zbog toga što je po srijedi bila izborna krađa koju nisu mogli dopustiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh