Politika

Redžo Seferović: “Ismijavanja me ne dotiču, moji sugrađani znaju kakav sam čovjek”

U Zavidovićima živi 750 Roma. A Redžo Seferović prvi je Rom koji je izabran u Općinsko vijeće, i to kao predsjedavajući, od 1911. godine, kada je osnovana Općina Zavidovići.

No image - Haber.ba

Kandidat stranke A-SDA donedavno je predstavljan kao medijski i politički “heroj” zbog činjenice da je prvi Rom na čelu jednog Općinskog vijeća u BiH što, kako je istaknuto, ujedno predstavlja početak dugoočekivane implementacije odluke Sejdić-Finci. No, nakon što je internetom počeo kružiti snimak sa konstituirajuće sjednice OV Zavidovići, na kojem općinska službenica daje upute Seferoviću kako da vodi sjednicu, Redžo je preko noći postao subjekt ismijavanja i poruge javnosti, piše “Faktor“…

Seferović je komentarisao dešavanja sa spomenute sjednice, te govorio o tome kako i zbog čega je odlučio da se bavi politikom.

“Uposlenik sam profesionalne vatrogasne jedinice u Zavidovićima već 18 godina, u ratu sam bio u Armiji BiH, ranjavan sam… Borio sam se za ovu državu i za ovaj grad, da ostanemo i opstanemo, da živimo ovdje. Nekome je trebalo 105 godina da shvati da smo i mi Romi jednakopravni građani ovog grada i općine. Do sada smo bili brojke, a ne ljudi…”, priča Seferović.

Kaže kako se odlučio kandidovati za Općinsko vijeće prvenstveno na nagovor svojih sugrađana.

“Imam veliku podršku građana Zavidovića i to je ono što mi je najvažnije. Moje komšije znaju ko sam i šta sam, znaju da sam branio ovaj grad i zbog njih sam i ušao u političke vode. Nisam ja sam sebe nametnuo kao predsjedavajućeg Općinskog vijeća, nego su me legalno izabrali. Smatram da mogu svojim autoritetom, u saradnji sa načelnikom Hašimom Mujanovićem i ostalim vijećnicima, napraviti dobre stvari za razvoj ove općine”, naglašava Seferović.

O konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Zavidovići i ismijavanju koje je doživio ne samo od pojedinih medija i “internet-komentatora”, nego i od nekih kolega vijećnika, Redžo kaže:

“Nisam političar, prvi put sam se našao u ulozi predsjedavajućeg i normalno je da mi je trebala pomoć da se snađem. Nikome ne želim da doživljava takva poniženja. Nema nikakve razlike između mene i ostalih vijećnika, izuzev činjenice što sam ja Rom i sada predsjedavajući Vijeća, pa zbog toga imam i nešto veću odgovornost. Ti vijećnici koji su me ismijavali ruše ugled ovog grada, a mene lično to ne pogađa, jer znam ko sam i kakav sam čovjek. A to znaju i moji sugrađani.”

Seferović kaže kako je njegov izbor za predsjedavajućeg OV Zavidovići izazvao i druge negativne reakcije: navodi da mu je Facebook profil hakiran, te da su nepoznate osobe prilazile njegovoj djeci na ulici i zastrašivale ih.

Ipak, naš sagovornik odlučan je u namjeri da nastavi raditi svoj posao i unese pozitivne promjene u živote stanovnika Zavidovića.

“Ljudi su željni promjena, a te promjene se ne mogu desiti kad imate jednog čovjeka koji 16 godina sjedi u Općinskom vijeću i nikad ništa pozitivno nije napravio za Zavidoviće. Neću odustati, jer, ponavljam, znam da imam podršku građana. A poštujem sve, i one koji me vole, i one koji me ne vole. Teško se oduprijeti tim predrasudama društva: ako si Rom, to automatski znači da si nepismen, neobrazovan, neznalica… Ja sam završio tri škole, radio sam i u Ministarstvu sigurnosti BiH. Ne želim da šaljemo negativnu sliku iz ovog grada. Želim da ta slika bude pozitivna, da sva naša djeca budu zaposlena, da ne budu na ulici”, zaključuje Redžo Seferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh