Politika

Gratz: “Izbori u Stocu i Mostaru mogući samo ako se neizabranim vlastima blokiraju finansije”

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz pokrenuo je na današnjoj sjednici Parlamenta FBiH zastupničku inicijativu za obustavu ad hoc odluka vezanih za finansiranje Grada Mostara i Općine Stolac.

Dennis Gratz

Zastupnik Gratz je zatražio zaustavljanje svih prijedloga izmjena Zakona o budžetima u Federaciji kojim bi se gradonačelniku Grada Mostara i načelniku Općine Stolac, te načelnicima za finansije Grada Mostara i Općine Stolac – dala zakonska osnova da u 2017. godini samostalno donose i provode budžete tih jedinica lokalne samouprave.

“Nosioci vlasti, koji nisu izabrani na izborima i nemaju demokratski legitimitet, ne mogu imati ni pravo da troše budžete, koji su novci svih građana u tim jedinicima lokalne samouprave. Zato Parlament nema pravo da im stvara uslove, u kojima će, bez gradskog/općinskog vijeća i ikakve druge kontrole moći da troše budžetske novce“, dodao je Gratz.

Gratz kaže da se na Mostaru se vidi sva pogubnost i štetnost takve politike.

“U Mostaru građani osam godina nemaju priliku da biraju vlast, neizabrana vlast već četiri godine troši novac bez Gradskog vijeća, a osim što nemaju legitimitet da ga troše – HDZ-ov gradonačelnik i SDA-ov načelnik za finansije to rade i protivno zakonu, na što je ukazala specijalna revizija, koja je upravo na zahtjev Federalnog parlamenta poslana u Gradsku upravu Mostara“, kaže Gratz.

Gratz smatra da će “svako ko glasa za produženje ad hoc finansija u Mostaru i Stocu glasati za status quo, agoniju i održanje vlasti, koje nisu izabrali Mostarci i Stočani, i koje troše novac bez kontrole, protivno interesu stanovnika Mostara i Stoca. Zato pozivamo sve zastupnike i pozicije i opozicije koji žele da Stolac i Mostar ponovo imaju legitimnu demokratsku vlast, da podrže ovu inicijativu“.

“Nakon višegodišnjih apela, i očigledne situacije da SDA i HDZ ne žele izbore, jer im trenutno stanje u kojem mogu da troše novac bez kontrole, nadzora i mogućnosti da budu zamijenjeni na izborima – više nego očigledno je da su izbori u Stocu i Mostaru mogući samo ako se uzurpatorskim vlastima uskrate finansije. Sve dok budu mogli trošiti novac, izbori im neće biti potrebni i blokirat će ih“, zaključuje Gratz.

unnamed


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh